Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Η σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας στις οικιακές συσκευές: η περίπτωση του ψυγείου.

Ο Δρ. Steven Chu, κάτοχος βραβείου Νόμπελ στη φυσική και ένας εκ των υποψηφίων για την θέση του Υπουργού Ενέργειας στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε ομιλία του το περασμένο καλοκαίρι στο πόσο σημαντική απεδείχθη η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των ψυγείων κατά τα τελευταία χρόνια.Είναι δεδομένο πως τα ψυγεία καταναλώνουν αρκετή ενέργεια, περίπου το 15% της συνολικής οικιακής κατανάλωσης. Όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η πολιτεία της Καλιφόρνια έθεσε τα πρώτα στάνταρ ενεργειακής απόδοσης για τις συγκεκριμένες συσκευές, οι κατασκευαστές αντέδρασαν έντονα. Υποστήριξαν πως δεν είναι εφικτό να ικανοποιηθούν αυτές οι προδιαγραφές, και πως το κόστος θα εκτοξευόταν.
Η Καλιφόρνια όμως επέμεινε στην καθιέρωση των ενεργειακών προδιαγραφών, με συνέπεια οι εταιρίες να προσλάβουν μεγάλο αριθμό μηχανολόγων προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυτά τα δεδομένα. Παράλληλα, μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα εν λόγω στάνταρ ίσχυσαν σε εθνικό επίπεδο.

Έκτοτε, τα ψυγεία μεγάλωσαν σε χωρητικότητα κατά 10%, το κόστος έπεσε περίπου στο μισό, ενώ η ενεργειακή κατανάλωση μειώθηκε κατά 2/3!

Η μετάβαση σε ενεργειακά αποδοτικά ψυγεία εξοικονόμησε τόση ενέργεια όση παράγεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ από τις ανεμογεννήτριες και τις ηλιακές κυψέλες. Σύμφωνα με τον Δρ. Chu, το δεδομένο αυτό είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό.

Στόχος της αναδρομής αυτής στην ιστορία του ψυγείου είναι το να υπογραμμιστεί πόσο σημαντική είναι η βελτιστοποίηση των υπαρχουσών τεχνολογιών, και να υπενθυμιστεί το ότι υπάρχουν περιθώρια από μέρους των κατασκευαστών να επενδύσουν σε ενεργειακά αποδοτικές συσκευές.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλοί καταναλωτές απαιτούν από τις συσκευές νέας γενιάς ακόμη υψηλότερα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Φαίνεται λοιπόν πως οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν «πράσινες» συσκευές αν θέλουν να συγκινήσουν το καταναλωτικό κοινό, ιδίως σε αυτή την περίοδο κρίσης που διανύουμε.

Όσον αφορά στην χώρα μας, η ενημέρωση για την αποδοτικότητα των συσκευών βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα, μιας και προς το παρόν οι εφήμερες προσφορές διατηρούν την πρωτοκαθεδρία στο πλαίσιο της προσέλκυσης αγοραστών…

ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.