Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ανανεώστε μόνοι σας την εμφάνιση της κουζίνας σας

Με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία του μαγειρέματος προξενεί, αργά ή γρήγορα, κάποια φθορά στα ντουλάπια της κουζίνας. Η θερμότητα, το νερό, τα λίπη, οι λεκέδες και τα υπολείμματα των φαγητών μπορούν σταδιακά να υποβαθμίσουν την εικόνα της κουζίνας, αφήνοντας σας δύο μόνο επιλογές: είτε την αγορά νέων ντουλαπιών, είτε, όπως προτείνουμε στο παρόν άρθρο, το βάψιμο τους- και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή κάποιου ειδικού!
Από τη στιγμή λοιπόν που αποφασίσετε να βάψετε μόνοι σας τα ντουλάπια της κουζίνας, πρέπει να έχετε κατά νου πως η διαδικασία απαιτεί περίπου 3 ημέρες- ανάλογα βέβαια με τους ρυθμούς που θα ακολουθήσετε. Αυτό συνεπάγεται κατάλληλο προγραμματισμό, αφού κατά το διάστημα αυτό δε μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κουζίνα για μαγείρεμα.Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι το χρώμα- εφ’ όσον βέβαια σκοπεύετε να ανανεώσετε την εμφάνιση του χώρου με κάποια διαφορετική από την υπάρχουσα χρωματική επιλογή. Εάν ο χώρος είναι σχετικά μικρός, τα πιο ανοιχτά χρώματα μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ευρυχωρίας- μην αγνοήσετε όμως το ζήτημα της συμφωνίας με τα πλακάκια.

Αποσαφηνίστε μετά το αν σκοπεύετε να βάψετε τις εσωτερικές επιφάνειες, ή αν θα περιοριστείτε στις εξωτερικές. Στην πρώτη περίπτωση, χρειάζεται να απομακρύνετε τα περιεχόμενα των ντουλαπιών, και οι 3 μέρες που αναφέραμε ίσως γίνουν περισσότερες εξ’ αιτίας των πρόσθετων διαδικασιών.

Ως προς το βάψιμο αυτό καθαυτό, το πρώτο βήμα είναι ο καθαρισμός. Είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν η σκόνη και τα λίπη, καθώς και οποιοσδήποτε άλλος τύπος βρωμιάς, με εξαιρετική επιμέλεια- τουλάχιστον περισσότερη από όση συνήθως επιδεικνύετε στο καθάρισμα ρουτίνας.

Ο σωστός καθαρισμός είναι αναγκαία προϋπόθεση για ομοιόμορφο βάψιμο. Αν μέσα στα ντουλάπια βρίσκονται ράφια ή αφαιρούμενα μέρη, φυσικά πρέπει να τα αφαιρέσετε.

Το επόμενο βήμα είναι η ενδελεχής εξέταση των επιφανειών για γρατσουνιές ή ζημιές, που η βαφή δε θα μπορέσει να καλύψει. Τρίψτε τις επιφάνειες με ένα τραχύ γυαλόχαρτο, και στη συνέχεια καλύψτε τα όποια κενά (από τις ζημιές που αναφέραμε) με ειδικό στόκο για ξύλο.

Εν συνεχεία, βερνικώστε τις επιφάνειες με αστάρι. Μπορείτε να διαλέξετε αστάρι είτε με βάση λαδιού είτε νερού- αν και υποστηρίζεται πως η μπογιά «κολλάει» καλύτερα στο πρώτο.

Για εύλογους λόγους, καλύψτε τον πάγκο της κουζίνας με ειδική για βάψιμο ταινία- ή ό,τι τέλος πάντων κρίνετε πως μπορεί να προσφέρει επαρκή προστασία. Ξεκινήστε από τα λιγότερο προσβάσιμα σημεία, και προχωρήστε προς τα εξώτερα. Πρώτα βάψτε τις εσωτερικές επιφάνειες, και μετά τις εξωτερικές.

Μπορείτε, προκειμένου να επιτύχετε πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα, να χρησιμοποιήσετε βαφή σε μορφή σπρέι. Όταν με το καλό τελειώσετε, περιμένετε αρκετή ώρα για να στεγνώσει η μπογιά. Μην επιδείξετε βιασύνη σε αυτό το ζήτημα!

Όταν, τέλος, συναρμολογήσετε πάλι τα τυχόν αφαιρεθέντα ράφια, θα έχετε την ικανοποίηση μιας σχεδόν καινούριας κουζίνας, καθώς και μερικών εξαιρετικά δημιουργικών ημερών!

ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.