Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Τι χαρακτηρίζει τις «έξυπνες» οικιακές συσκευές

Πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές αναφέρονται στις νέες «έξυπνες» συσκευές που σκοπεύουν να λανσάρουν στην αγορά, οι οποίες κατά βάση ενσωματώνουν προηγμένες δυνατότητες επικοινωνίας με το χρήστη.
Μια από τις πρώτες ιδέες που σταδιακά βρίσκει εφαρμογή στις οικιακές συσκευές είναι η ειδοποίηση του χρήστη μέσω μηνυμάτων στο κινητό, την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια που στέλνουν ειδοποίηση μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος πλύσης ή στεγνώματος.

Σε ένα άλλο επίπεδο, ήδη στην αγορά πωλούνται ψυγεία-ντουλάπες που διαθέτουν μεγάλες οθόνης αφής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τηλεόραση, ως μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο, ή για καταγραφή και ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.

Η ιδέα αυτή έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο, μιας και χάρη σε ένα σύστημα καταγραφής περιεχομένων το ψυγείο μπορεί να ειδοποιήσει το χρήστη σχετικά με αν κάποιο προϊόν έχει αρχίσει να τελειώνει, αν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης, ή αν έχουν τοποθετηθεί αποφάγια στο εσωτερικό της συσκευής. Βάσει αυτών των δεδομένων, μπορεί να καταρτιστεί αυτόματα μια λίστα με τα απαραίτητα ψώνια.

Αντίστοιχο επίπεδο αυτοματισμού επιδεικνύει και μια νέα συσκευή που είναι ταυτόχρονα ψυγείο και φούρνος. Ελέγχεται μέσω διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου, και μπορεί να κρατάει τα τρόφιμα κρύα στο εσωτερικό, μέχρι ο χρήστης να αποστείλει την εντολή έναρξης μαγειρέματος και τις ανάλογες οδηγίες. Αυτό σημαίνει πως με την επιστροφή στο σπίτι το φαγητό θα είναι έτοιμο!

Στην αγορά διατίθεται επίσης και ένας φούρνος μικροκυμάτων που διαβάζει το barcode στη συσκευασία των προϊόντων, και προγραμματίζεται αυτόματα ως προς την απαιτούμενη μέθοδο μαγειρέματος.

Κάπως πιο προσγειωμένες ιδέες είναι η επικοινωνία των συσκευών με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ώστε να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με το φόρτο και το κόστος του ρεύματος ανά πάσα στιγμή, ή με το δίκτυο σέρβις του κατασκευαστή ώστε να αναγνωρίζονται αυτόματα δυσλειτουργίες πριν ακόμη γίνουν αντιληπτές από το χρήστη.

Όπως φαίνεται, τα ηλεκτρονικά και η δυνατότητα δικτύωσης έχουν «εισβάλλει» και στον χώρο των οικιακών συσκευών, με ορισμένα πολύ ενδιαφέρονται αποτελέσματα. Το μειονέκτημα βέβαια δε μπορεί παρά να είναι το αυξημένο αρχικά κόστος, ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι αρκετοί χρήστες πολύ απλά δε χρειάζονται τέτοιες λειτουργίες…

ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.