Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Εστία μυκήτων το πλυντήριο πιάτων;

Πόσο αθώο είναι το πλυντήριο πιάτων σας;“Όχι και τόσοείναι η απάντηση, αφού σύμφωνα με ειδικούς, η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη χρήση του, παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για την...
ανάπτυξη δύο ειδών μυκήτων, που μπορεί να αναπτυχθούν και σε άλλα οικιακά σκεύη...

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα υπό την διεύθυνση της ερευνήτριας, δρ Πολόνα Ζαλάρ, βιολόγο στο πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στη Σλοβενία, στα λάστιχα της πόρτας του 62% των πλυντηρίων πιάτων που εξετάστηκαν, υπήρχαν οι μύκητες exophiala dermatitidis και exophiala phaeomuriformis, οι οποίοι μπορεί να προσβάλλουν τον άνθρωπο, προκαλώντας δερματικά ή καρδιολογικά συμπτώματα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 189 δείγματα από σπίτια σε 101 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τα 102 από τα δείγματα ελήφθησαν από πόλεις της Σλοβενίας, 42 από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, 16 από την Βόρειο και Νότιο Αμερική, 5 από το Ισραήλ, 10 από τη Νότιο Αφρική, 7 από την Άπω Ανατολή και 7 από την Αυστραλία.
Ειδικά ο πρώτος μύκητας, ο exophiala dermatitidis, μπορεί να προκαλέσει μέχρι αποστήματα στον εγκέφαλο, ενώ έχει επίσης διαπιστωθεί, πως μπορεί να αποικίσει στους πνεύμονες των πασχόντων από κυστική ίνωση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις έχει κοστίσει τη ζωή ανθρώπων που δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Και οι δύο μύκητες επέζησαν παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν και τους 80 βαθμούς Κελσίου, τις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων και τα καθαριστικά των πλυντηρίων πιάτων.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως είναι ένας συνδυασμός ιδιοτήτων, ο οποίος δεν έχει παρατηρηθεί άλλη φορά σε μύκητες.
Η εκτενής παρουσία των μυκήτων exophiala σε συσκευές που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια υποδηλώνει ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί έχουν εισέλθει σε μια εκπληκτική εξελικτική διαδικασία, που στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.







ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.