Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Έξυπνες συσκευές που εξοικονομούν ενέργεια

Το επόμενο βήμα εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται σε πειραματικά πλαίσια, μέσω έξυπνων συσκευών που επικοινωνούν με τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικού, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο οικονομική λειτουργία!


 Συγκεκριμένα, στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτική έρευνα, της οποίας η βασική ιδέα είναι η επικοινωνία των οικιακών συσκευών με τις τοπικές εταιρίες παροχής ρεύματος, ώστε να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία των πλέον ενεργοβόρων συσκευών με την προσαρμογή τους στις τρέχουσες συνθήκες.

Έτσι, οι συσκευές ενεργοποιούνται, απενεργοποιούνται και κάνουν παύσεις ανάλογα με το πόσο φορτισμένο είναι το δίκτυο και συνακόλουθα οι τρέχουσες χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ρύθμιση του συστήματος είναι πολύ απλή, γίνεται μόνο μια φορά, και εν συνεχεία ο χρήστης παρακολουθεί στον Η/Υ πόσο ρεύμα καταναλώνει. Αν επιθυμεί, έχει την δυνατότητα να προβεί σε επιμέρους ρυθμίσεις ανάλογα με τις επιθυμίες του.

Οι συσκευές που έχουν εγκατασταθεί προς το παρόν είναι στεγνωτήριο, θερμοσίφωνας και θερμοστάτης για κλιματισμό (ψύξη και θέρμανση).

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, το οικονομικό όφελος είναι περίπου 15%, όπως προκύπτει από τους λογαριασμούς τους. Βέβαια, σημαντική είναι και η ατομική συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν να ελέγξουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις συσκευές, ή ακόμη και να απενεργοποιήσουν την αυτόματη αυτή λειτουργία (π.χ. αν πιστεύουν πως το σπίτι τους θα έπρεπε να είναι πιο ζεστό ή κρύο).

Ο έλεγχος γίνεται μέσω ενός πρόσθετου μικρού υπολογιστή, ο οποίος συνδέει τον οικιακό Η/Υ με την εταιρία του ρεύματος, μέσω μιας ευρυζωνικής σύνδεσης διαδικτύου. Έτσι, λαμβάνονται μηνύματα σχετικά με την φόρτιση του δικτύου και τις τρέχουσες τιμές του ηλεκτρικού.

Επιπλέον, οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποιήσεις σχετικά με το ποια είναι η πιο συμφέρουσα περίοδος να κάνουν εκτεταμένη χρήση των συσκευών τους. Σε κάθε περίπτωση, κατά την αυτοματοποιημένη λειτουργία, οι αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν οι συσκευές δεν γίνονται κατανοητές, παρά μόνο σπάνια.

Η τεχνολογία αυτή, κατά τις εκτιμήσεις, θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό σε 10 χρόνια, με οφέλη τόσο για τον καταναλωτή όσο για το περιβάλλον, μιας και βασικός στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το κόστος του συστήματος είναι προς το παρόν περίπου 900 ευρώ, καθώς περιλαμβάνεται και η δαπάνη για την έρευνα, αλλά πιθανολογείται πως όταν φτάσει στην αγορά θα έχει πέσει στα 150-170 ευρώ.







ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.