Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Αυξήθηκε η κατανάλωση ενέργειας στην Ευρώπη

Παρά τα συνεχή μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οικονομική άνοδος των τελευταίων ετών συντέλεσε στην αύξηση της ενεργειακής ζήτησης.

Κατά τα έτη 1999 με 2004 η άνοδος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος επέφερε αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού, εκμηδενίζοντας τα θετικά αποτελέσματα των μέτρων για υψηλότερη ενεργειακή απόδοση.

Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη έρευνα του 2006 η κατανάλωση αυξήθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας, φτάνοντας το 15.6% στον τομέα των υπηρεσιών και το 9.5% στη βιομηχανία, με την οικιακή κατανάλωση να ακολουθεί αντίστοιχη πορεία (10.8%).

Η αύξηση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από την ευρεία διάδοση παραδοσιακών συσκευών όπως τα πλυντήρια πιάτων και τα κλιματιστικά, καθώς και από την κατοχή πολλαπλών ίδιων συσκευών (δυο ή τρεις τηλεοράσεις, ψυγεία, ή καταψύκτες). Αντίστοιχη επίδραση έχει η αύξηση του μεγέθους των σπιτιών, στα οποία κατοικεί συχνά μόνο μία οικογένεια.

Ένας ακόμη παράγοντας είναι η συνήθεια των καταναλωτών να διατηρούν σε λειτουργία αναμονής της συσκευές τους, αντί να τις απενεργοποιούν. Βέβαια, οι κατασκευαστές συσκευών προσπαθούν να μειώσουν τις ενεργειακές απώλειες των συσκευών κατά τη λειτουργία αναμονής- αλλά αναμφίβολα η αντιμετώπιση του φαινόμενου επαφίεται κατά βάση στους ίδιους τους χρήστες.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι λάμπες πυρακτώσεως, δεδομένου πως το 95% της ενέργειας που καταναλώνουν χάνεται υπό τη μορφή θερμότητας! Τεχνολογίες CFL και LED αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα- με την υποστήριξη φυσικά των κυβερνήσεων, δεδομένου πως ο δημόσιος φωτισμός είναι ενεργοβόρος.

Φυσικά, αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης η άνοδος της κατανάλωσης θα ήταν μεγαλύτερη, και συνεπώς εξαιρετικά ανησυχητική. Φαίνεται όμως πως οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν, καθώς η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποδεικνύεται τελικά πολύ δύσκολη.







ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.