Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ρελέ 12v αυτοκινήτου - Πως λειτουργεί

Το ρελέ είναι ένας ηλεκτρομαγνητικός διακόπτης που, αντί να τον ανοιξουμε με το χέρι, χρησιμοποιούμε ένα χαμηλής έντασης ηλεκτρικό σήμα. 
Το χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πάρουμε αρκετό ρεύμα (πολλά Αμπέρ) για να λειτουργήσουμε μία συσκευή (πχ φώτα) αλλά δεν θέλουμε να φέρουμε για λόγους ασφάλειας και πτώσης τάσεως το ίδιο το ρεύμα μέχρι τον διακόπτη μας που συνήθως βρίσκεται κάπου μέσα στο όχημα. To ρελέ το τοποθετούμε κάπου στην διαδρομή του καλωδίου ανάμεσα στην μπαταρία και στην συσκευή και σε μέρος ασφαλές από χτυπήματα, υπερβολική ζέστη από την εξάτμιση και μακριά από υγρά κάθε είδους.


Χρησιμοποιώντας το ρελέ, φέρνουμε ένα χαμηλής έντασης ρέυμα με λεπτό καλώδιο μέχρι τον διακόπτη, ο οποίος ενεργοποιεί την επαφή 85 του ρελέ (τον ηλεκτρομαγνήτη) ο οποίος με την σειρά του κλείνει το κύκλωμα μεταξύ της κοινής επαφής 30 και της επαφής 87 που τροφοδοτεί την συσκευή μας. 

Οταν το ρελέ δεν είναι ενεργοποιημένο, η επαφή 30 συνδέεται με την επαφή 87α, την οποία την χρησιμοποιούμε με τον ανάποδο τρόπο, δηλαδή ενεργοποιούμε το ρελέ για να διακόψουμε την παροχή στην συσκευή. 

Υπάρχουν ρελέ πολλών εντάσεων, 30 Αμπέρ, 40 Αμπέρ κλπ, και χρησιμοποιούμε λίγο μεγαλύτερο απο ότι χρειαζόμαστε. Οσο πιο μεγάλο είναι το ρελέ, τόσο πιο μεγάλη κατανάλωση έχει ο ίδιος ηλεκτρομαγνήτης, η οποία πάντα όμως είναι σχεδόν αμελητέα όταν ο κινητήρας είναι σε λειτουργία. Σε περίπτωση όμως που το ρελέ ενεργοποιείται με τον κινητήρα σβηστό (πχ ρελέ immobilizer) πρέπει οπωσδήποτε να λαβουμε υπ'οψη την κατανάλωση του ρελέ για να μην μενουμε συνέχεια από μπαταρία. 

Τα αμπέρ τα υπολογίζουμε με βάση τα watt κατανάλωσης διά 12 volt. (Μία λάμπα 55W τραβάει 55/12=4.58Α στην θεωρία). Αν είναι θερμική συσκευή (λάμπα, θερμαινόμενο τζάμι κλπ) είμαστε κοντά στην πραγματική κατανάλωση, αλλά αν ενεργοποιούμε μοτέρ υπολογίζουμε παραπάνω αμπέρ για το ρεύμα ξεκινήματος. 

Καλό είναι επίσης να μην βάζουμε απλούς ακροδέκτες στα ποδαράκια του ρελέ, αλλά ολόκληρη την βάση. Ετσι σε πιθανή βλάβη και αντικατάσταση του ρελέ, δεν χρειάζεται να θυμόμαστε που πάει τί, απλά κουμπώνουμε το καινούργιο. 




ΑΠΟ-safedriver.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.