Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

6 τρόποι για να χρησιμοποιήσετε τα δημόσια Wi-Fi hot spots με ασφάλεια

Καταστήματα όπως καφετέριες, μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων και χώροι διασκέδασης, ακολουθούν την τάση του "δωρεάν Wi-Fi". Πολλοί χρήστες όμως αυτών των δικτύων δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους ασφαλείας που ελλοχεύουν στα δίκτυα αυτά.


Τα Wi-Fi hot spots είναι ευπαθή δίκτυα και εύκολα εκμεταλλεύσιμα από hackers. Τα πάντα στα δίκτυα αυτά είναι εκτεθειμένα - οι αποθηκευμένοι κωδικοί των λογαριασμών σας, οι αναζητήσεις στο Google - όλα βρίσκονται στο έλεος του εκάστοτε κακόβουλου χρήστη.


Παρακάτω σας παραθέτουμε 6 χρήσιμες πρακτικές που καλό είναι να ακολουθείτε όταν συνδέεστε σε δημόσια ασύρματα δίκτυα προκειμένου να περιορίσετε όσο γίνεται τους κινδύνους.

Να θυμάστε πάντα ότι το επίπεδο ασφαλείας είναι χαμηλό


Τα Wi-Fi hot spots είναι ευπαθή δίκτυα όπως αναφέραμε, έτσι εσείς και οι πιθανοί hackers είστε πολύ κοντά. Δεν είναι δύσκολο για κάποιον να παρακολουθήσει τη δραστηριότητά σας και να «τραβήξει» ακόμη και προσωπικά σας στοιχεία.

Χρησιμοποιήστε κρυπτογράφηση


Οι τοποθεσίες Web που χρησιμοποιούν HTTPS πρωτόκολλο κρυπτογραφούν τη δραστηριότητά σας, έτσι οτιδήποτε πληροφορίες ανταλλάσετε με ένα τέτοιο site είναι εμπιστευτικές.

Ελέγξετε την γραμμή διευθύνσεων για να δείτε αν η διεύθυνση του site που επισκέπτεστε ξεκινά με "https ://...". Πρωτόκολλο HTTPS δεν διαθέτουν όλες οι ιστοσελίδες. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο HTTPS Everywhere, ένα add-on που χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση σε πολλά δημοφιλή sites.
Εκμεταλλευτείτε τα ενσωματωμένα εργαλεία ασφάλειαςΤο Mac OS X και τα Windows έχουν ενσωματωμένα εργαλεία ασφαλείας που μπορείτε να αξιοποιήσετε αν δεν έχτε εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό ασφαλείας. Ενεργοποιήστε το διαθέσιμο firewall που διαθέτει το λειτουργικό σας σύστημα, και επιλέξτε "Block all incoming traffic". Η απενεργοποίηση της κοινής χρήσης αρχείων αποτελεί επίσης ένα σημαντικό μέτρο ασφάλειας.

Προστατέψτε τους κωδικούς πρόσβασηςΟι hackers μπορούν να ανακτήσουν αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης από τον υπολογιστή σας ή να εγκαταστήσουν «keyloggers», τα οποία παρακολουθούν τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σας (συμπεριλαμβανομένων και των κωδικών πρόσβασης που πληκτρολογείτε).

Ελέγξτε το όνομα του δικτύου
Σε μια προσπάθεια να σας παρασύρουν σε «παγίδα», οι hackers μπορεί να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο δίκτυο με παραπλανητικό όνομα. Ρωτάτε τους υπεύθυνους του χώρου όπου βρίσκεστε για να επιβεβαιώσετε το όνομα του δικτύου τους.


Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική
Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε όλα τα ανοιχτά δίκτυα, ως επικίνδυνα. Μην κάνετε οποιαδήποτε τραπεζική κίνηση, online αγορές, ή άλλες δραστηριότητες που θα εξέθεταν τις ιδιωτικές πληροφορίες σας.Κωνσταντίνος Βαβούσης
Trust-IT Security Intelligence

ΑΠΟ-dealnews.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.