Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Η σημασία των φίλτρων στα κλιματιστικά

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Αν έχετε ανοίξει ποτέ το καπάκι στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, θα έχετε διαπιστώσει πόση σκόνη συγκεντρώνεται στα φίλτρα και σίγουρα θα έχετε εκτιμήσει την αξία τους.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή αγοράς ενός κλιματιστικού παίζει εκτός από την ισχύ και την ενεργειακή κλάση, η ποιότητα των φίλτρων καθαρισμού του αέρα που είναι εξοπλισμένη μία μονάδα.

Η εισπνοή σκόνης, βακτηριδίων, ιών και άλλων μικροσωματιδίων μπορούν να βλάψουν την υγεία τη δική σας και των οικείων σας, για αυτό τον λόγο πρέπει να προτιμάτε κλιματιστικά με ισχυρά φίλτρα, καθώς η ατμόσφαιρα περιέχει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς βλαβερούς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Για τον λόγο αυτό, ιδανικό θα ήταν να προτιμάτε κλιματιστικά που περιλαμβάνουν πολλαπλά φίλτρα αέρα και ιονιστές που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά είδη κλιματιστικών που το καθένα περιλαμβάνει διαφορετικά είδη φίλτρων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν διάφορα φίλτρα, όπως φίλτρο ενεργού άνθρακα, Electrostatic Dedusting, Silver Ion, πολλαπλής δράσης, Nano Filter, βιολογικό και ιονιστής. Το κάθε ένα έχει τις δικές του ιδιότητες.

Για παράδειγμα, το Electrostatic Dedusting παγιδεύει τη σκόνη και τα μικροσωματίδια που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες, αλλά δεν έχει αντιμικροβιακή δράση, όπως έχει ο ιονιστής που είναι ιδανικός για την καταπολέμηση των βλαβερών βακτηριδίων, ιών και μικροβίων του αέρα.

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα κλιματιστικών με τριπλά και τετραπλά φίλτρα για τον καλύτερο καθαρισμό του αέρα, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι έχουν  και αντιμικροβιακή δράση. Συνήθως, τα περισσότερα φίλτρα βοηθούν στην κατακράτηση της σκόνης, του καπνού και των βακτηρίων και στην καταπολέμηση των δυσάρεστων οσμών και όχι τόσο στην καταπολέμηση ιών. Αντίστοιχα, άλλα μοντέλα που διατίθενται στην αγορά περιλαμβάνουν μόνο κάποια βασικά φίλτρα, όπως το προ-φίλτρο, για αυτό μπορεί να είναι φθηνότερα στην τιμή.

Προτιμήστε το κλιματιστικό που θα επιλέξετε να έχει ιονιστή, δηλαδή ένα σύστημα προηγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ο ιονιστής στα κλιματιστικά χρησιμοποιεί ηλεκτρικά πεδία, απελευθερώνοντας θετικά και αρνητικά ιόντα στον αέρα, που εξουδετερώνουν βακτήρια και ιούς, ενώ παράλληλα συγκρατεί σκόνη, οσμές και αιωρούμενα σωματίδια, προσφέροντας υγιεινή και υψηλής ποιότητας ατμόσφαιρα στο χώρο μας.

Επίσης, εκτός από τα φίλτρα και τον ιονιστή σημαντικό είναι μία μονάδα κλιματισμού να διαθέτει προηγμένο σύστημα αυτοκαθαρισμού ώστε να αποβάλλει από το εσωτερικό της μονάδας τις όποιες ακαθαρσίες και τη σκόνη πριν αυτές ξαναπεράσουν στον κλιματιζόμενο αέρα.

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις

Μία εξαιρετική επιλογή κλιματιστικού είναι το Toshiba Daiseikai 9, το οποίο πρώτα απ΄ όλα περιλαμβάνει μία αυτοκαθαριζόμενη επίστρωση του στοιχείου, το Magic Coil, που δημιουργεί μια ιδιαίτερα ολισθηρή επιφάνεια και έτσι η σκόνη και η βρωμιά δεν προσκολλώνται στον εναλλάκτη, ενώ στη συνέχεια αποβάλλονται από τη συσκευή με το νερό της αποστράγγισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μονάδα να κυκλοφορεί καθαρό αέρα στο χώρο και να διατηρεί το στοιχείο καθαρό σαν καινούριο, χωρίς υγρασία και μούχλα.

Παράλληλα, το ηλεκτρικό σύστημα καθαρισμού αέρα της Toshiba μπορεί να συλλέξει σωματίδια τόσο μικρά όσο 0,001μm ενώ είναι 10 φορές ταχύτερο από τα τυπικά φίλτρα. Η μονάδα της Toshiba είναι επίσης εξοπλισμένη με τον ιονιστή «Plasma Air Purifier Ionizer», ο οποίος περιέχει μεγάλη ποσότητα ιόντων αργύρου (Ag+) με ισχυρή αντιβακτηριδιακή και αποσμητική δράση. Χρησιμοποιεί ένα σύστημα φιλτραρίσματος δύο σταδίων, το οποίο περιλαμβάνει αρνητικό και θετικό ηλεκτρικό φορτίο. Επιπλέον, απορροφά σκόνη, γύρη και σπόρους μούχλας, δημιουργώντας ένα φρέσκο, υγιές περιβάλλον, χωρίς μυρωδιές καπνού, φαγητού ή άλλες δυσάρεστες οσμές. Η λειτουργία αυτή μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή πατώντας το πλήκτρο PURE στο τηλεχειριστήριο.

Τέλος, με τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού μειώνει την υγρασία στο εσωτερικό του κλιματιστικού, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό μούχλας. Όταν κλείσετε το κλιματιστικό, ένας εσωτερικός ανεμιστήρας θα λειτουργήσει αυτόματα για να αφαιρέσει την υγρασία και να στεγνώσει το ψυκτικό στοιχείο.

Και αυτά αφορούν μόνο στο σύστημα καθαρισμού του αέρα. Το Daiseikai 9 της Toshiba όμως δεν υπερέχει μόνο σε αυτόν τον τομέα. Πρόκειται για μία κλιματιστική μονάδα κορυφαίας απόδοσης, με δείκτες αποδοτικότητας που σπάνια συναντάμε στην αγορά: SEER 10,6, SCOP 5.20 και μέγιστη ενεργειακή κλάση Α+++ στην ψύξη και στη θέρμανση στη μεσαία ζώνη. Η Toshiba το χαρακτηρίζει ως «Σημείο Αναφοράς» στα κλιματιστικά και όχι αδίκως.

Συμβουλές από το ΕΚΠΑ για τη σωστή χρήση συστημάτων κλιματισμού

Αξίζει να αναφέρουμε τις προτάσεις των καθηγητών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σχετικά με τη σωστή χρήση συστημάτων εξαερισμού-κλιματισμού:

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις

1. Εξασφάλιση του φυσικού αερισμού των εσωτερικών χώρων με φρέσκο εξωτερικό αέρα, όσο συχνότερα γίνεται.

2. Όλες οι κεντρικέςκλιματιστικές μονάδες που χρησιμοποιούν ανακυκλοφορία του αέρα, θα πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της παροχής φρέσκου εξωτερικού αέρα (σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, ιδανικά σε ποσοστό 100%). Η ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα χωρίς την παροχή εξωτερικού, πρέπει να αποφευχθεί καθώς μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Επιπλέον, οι μονάδες αυτές συνιστάται να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ώρες/24ωρο όλες τις μέρες της εβδομάδας (24/7) ακόμα και όταν το τμήμα που τροφοδοτούν δεν λειτουργεί. Προσοχή πρέπει να δίνεται ώστε οι έξοδοι των αεραγωγών απόρριψης να απέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο από τα σημεία αναρρόφησης του φρέσκου αέρα.

3. Δεν συνιστάται αλλαγή στις ρυθμίσεις θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας.

4. Οι μονάδες κλιματιστικών καλό θα ήταν να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24/7 με παράλληλη παροχή φυσικού αερισμού. Η σύσταση αυτή αποσκοπεί στην αποφυγή της επαναιώρησης των ιών στην περίπτωση διακοπής και επανέναρξης της λειτουργίας των μονάδων καθώς και στην επαρκή ανανέωση του εσωτερικού αέρα με φρέσκο.

5. Είναι σημαντική ησωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων τωνκλιματιστικών, σύμφωνα με τον κατασκευαστή και το ενδεδειγμένο πρόγραμμα συντήρησης. Ωστόσο, η αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση. Οι τακτικές εργασίες συντήρησης, καθαρισμού και αντικατάστασης φίλτρων θα πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένο προσωπικό λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας του αναπνευστικού συστήματος με μάσκα. 
ΑΠΟ: https://energyin.gr/


ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.