Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Ιονιστής: Τι είναι και τι προσφέρει στο σπίτι;

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Τι ακριβώς είναι ο ιονιστής και ποια η βασική λειτουργία του; Πώς ακριβώς συνεισφέρει σε μια καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι; Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Ο ιονιστής αέρα αποτελεί μια συσκευή που συναντά κανείς σε όλο και περισσότερα σπίτια. Δουλειά του είναι να καθαρίζει τον αέρα από τον χώρο στον οποίο βρίσκεται και το καταφέρνει φορτίζοντας ηλεκτρικά τα μόριά του, δημιουργώντας έτσι αρνητικά ιόντα ή ανιόντα.

Αυτά, με τη σειρά τους, προσελκύουν τα θετικά φορτισμένα ιόντα (τα λεγόμενα κατιόντα), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα διάφορα βακτήρια, τα μικρόβια, ο καπνός του τσιγάρου, η σκόνη και λοιπά αλλεργιογόνα.

Χάρη στον ιονιστή τα βλαβερά μόρια απομακρύνονται από τον αέρα –πέφτοντας στο έδαφος ή άλλες επιφάνειες του δωματίου- κάνοντας την ατμόσφαιρα καθαρότερη και κατ’ επέκταση καταλληλότερη για τις πλέον ευπαθείς ομάδες πληθυσμού,

όπως τα άτομα με άσθμα και όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή άλλες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, ηλικιωμένους, ακόμα και μικρά παιδιά.

Τι μπορεί να καθαρίσει ο ιονιστής;

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Πρακτικά ένας ιονιστής είναι σε θέση να καθαρίσει τον αέρα από κάθε είδους βλαβερό σωματίδιο. Αλλεργιογόνα, όπως η γύρη φυτών και δέντρων, τα ακάρεα της οικιακής σκόνης και τα επιθήλια των ζώων έχουν την τιμητική τους, με τη λίστα να περιλαμβάνει ενδεικτικά τα διάφορα βακτήρια, τον καπνό του τσιγάρου, την αιθάλη και τη μούχλα. Με τη χρήση ενός ιονιστή η διαφορά στην ποιότητα του αέρα ενός δωματίου είναι σημαντική, ιδίως για τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες και αναπνευστικές παθήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας ιονιστής είναι σε θέση να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των εν λόγω ομάδων πληθυσμού, διευκολύνοντάς τις κατά την αναπνοή και μάλιστα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, κάτι που κατ’ επέκταση επηρεάζει θετικά τον ύπνο τους με τα αποτελέσματα να περιλαμβάνουν συν τοις άλλοις πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος, χαμηλότερη πίεση αίματος και αυξημένη αντίσταση στις μολύνσεις.

Επιπλέον τρόποι καθαρισμού

Η απαλλαγή του αέρα από σωματίδια, μέσω της απελευθέρωσης αρνητικών ιόντων στον χώρο, είναι ο βασικός μηχανισμός με τον οποίο ένας ιονιστής καθαρίζει τον αέρα – αλλά δεν είναι ο μόνος. Η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών ιονισμού σήμερα εξοπλίζεται και με μια σειρά από φίλτρα, που καθαρίζουν ενεργά τον αέρα που κυκλοφορεί. Τα φίλτρα αυτά μπορεί να είναι HEPAάνθρακασκόνης κ.ά. και μέσω αυτών ακόμα περισσότερα μικροσωματίδια απομακρύνονται από την ατμόσφαιρα. Επιπλέον μερικά μοντέλα τελευταίας τεχνολογίας μπορούν και εκπέμπουν ακτινοβολία UV-C, η οποία καταστρέφει μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιοί αλλά και μούχλα.

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Πώς επιλέγω τον σωστό ιονιστή;

Όπως είδαμε μόλις, οι σύγχρονοι ιονιστές έχουν εξελιχθεί αρκετά και δεν συμπεριλαμβάνουν μόνο λειτουργία ιονισμού. Παρότι υπάρχουν ακόμα συσκευές που παρέχουν μόνο αυτή τη δυνατότητα, για την πληρέστερη καθαριότητα του αέρα στο χώρο είναι καλύτερο να επιλέξεις μια λύση που ενσωματώνει περισσότερα χαρακτηριστικά. Διάλεξε, λοιπόν, έναν ιονιστή που να λειτουργεί παράλληλα και ως καθαριστής αέρα μέσω πολλαπλών φίλτρων.

Τα χαρακτηριστικά στα οποία πρέπει να δώσεις σημασία είναι η επιφάνεια την οποία θες να καλύψεις και τα επίπεδα θορύβου. Αφενός γιατί θες η νέα σου συσκευή να μπορεί να καθαρίσει αποδοτικά τον χώρο στον οποίο θα την χρησιμοποιήσεις και αφετέρου γιατί θες να μπορείς να βρίσκεσαι στο χώρο ακόμα κι όταν η συσκευή λειτουργεί. Ένα επίπεδο θορύβου μέχρι 40dB είναι αρκετά ικανοποιητικό για τα πιο θορυβώδη δωμάτια. Αν χρειάζεσαι απόλυτη ησυχία στην κρεβατοκάμαρα, όταν θες να κοιμηθείς για παράδειγμα, επίλεξε ένα μοντέλο ιονιστή, που να διαθέτει επίπεδο θορύβου έως 30dB.

 Ιονιστές σε άλλες συσκευές

Αν και οι ιονιστές διατίθενται και αυτόνομα, οι καταναλωτές μπορούν να ωφεληθούν από την παρουσία τους σε άλλου τύπου συσκευές όπως π.χ. κλιματιστικά και αφυγραντήρες. Τα πρώτα συνηθίζεται να εξοπλίζονται με συστήματα ιονισμού προκειμένου να απομακρύνονται οι ρύποι του αέρα από τα διάφορα μέρη τους, όπως τα φίλτρα και τα πτερύγια. Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση των αφυγραντήρων, στο πλαίσιο του εξ ολοκλήρου καθαρισμού του αέρα από την υγρασία και τους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Σημείωσε ότι η λειτουργία ιονισμού σε κλιματιστικά και αφυγραντήρες είναι καθαρά προαιρετική και θα πρέπει να ελέγξεις τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συσκευής που ενδιαφέρεσαι να αγοράσεις, προκειμένου να βεβαιωθείς ότι αυτή είναι σε θέση να λειτουργήσει και ως ιονιστής!
Από: https://mediatrends.mediamarkt.gr


ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.