Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Συχνές ερωτήσεις για τον κλιματισμό

Επειδή δεν είμαστε όλοι ψυκτικοί ώστε να γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από τη σωτήρια για το ελληνικό καλοκαίρι αυτή συσκευή, είναι εύλογη η διατύπωση ορισμένων αποριών σχετικά με τη χρήση του κλιματιστικού μηχανήματος. Ακολουθούν οι πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους.

Μπορώ να χρησιμοποιώ το κλιματιστικό ανελλιπώς κατά τη διάρκεια του χρόνου
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό όσο συχνά επιθυμείτε, αλλά σε περιπτώσεις εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών πιθανόν να μην ανταποκριθεί, λόγω αδυναμίας να λειτουργήσει κανονικά.



Είναι ακριβό στη χρήση;Η συνεχής χρήση του κλιματιστικού έχει κάποιο κόστος λειτουργίας, το οποίο αμβλύνεται στην περίπτωση των επώνυμων συσκευών με χαμηλές καταναλώσεις. Αν και στην Ελλάδα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχετικά χαμηλή, εν τούτοις ακόμη και η 8ωρη καθημερινή λειτουργία γίνεται αισθητή στον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Είναι φυσιολογικό η μονάδα να λειτουργεί συνέχειαΓενικά όχι. Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί διαρκώς χωρίς παύσεις, ενώ το δωμάτιο δεν κρυώνει, πρέπει να κοιτάξετε μερικά πράγματα.

Ελέγξτε αρχικά την θερμοκρασία του αέρα που εισέρχεται στο κλιματιστικό (του περιβάλλοντος δηλαδή), και εν συνεχεία του αέρα που εξέρχεται από την εσωτερική μονάδα. Εάν η διαφορά τους είναι μικρή, τότε υπάρχει κάποια βλάβη.

Αν πάλι η διαφορά μεταξύ των θερμοκρασιών είναι αρκετά αισθητή (ανάλογα με την επιλεχθείσα θερμοκρασία), τότε πιθανόν η μονάδα είναι ανεπαρκής για το μέγεθος του δωματίου.



Πόσα BTU χρειάζομαι;
«Για νορμάλ λοιπόν απώλειες, διαιρείται το εμβαδόν του χώρου δια 2 και πολλαπλασιάζεται επί 1000, για να βρεθεί σε BTU το ανώτερο όριο ψυκτικής ισχύος που απαιτείται.

Για παράδειγμα, για ένα σαλόνι 50 τ.μ., διαιρούμε δια 2 και βγάζουμε 25. Επί 1000, μας δίνει 25000 BTU ως ανώτερο όριο, άρα κανείς κινείται στα 20000 με 25000 BTU. Αντίστοιχα, ένα υπνοδωμάτιο 20 τ.μ. αρκείται σε 9000 BTU κ.ο.κ.»

Αν το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα σκιερό, μειώστε την απαιτούμενη ισχύ κατά 10%. Αντίθετα, εάν βρίσκεται εκτεθειμένο στον ήλιο, προσθέστε 10%.

Για κάθε άτομο πέραν του ενός που αναμένεται να βρίσκεται στο δωμάτιο προσθέστε 600 Btu/Hr.

Αν, τέλος, το δωμάτιο είναι η κουζίνα, προσθέστε 4000 με 6000 Btu/Hr.

Πως μπορώ να κάνω το κλιματιστικό μου πιο αποδοτικό;Η πιο προφανής κίνηση είναι η σκίαση του δωματίου. Η ψύξη γίνεται πολύ πιο δύσκολα όταν ο ήλιος θερμαίνει ταυτόχρονα τον χώρο. Καθαρίστε το φίλτρο σκόνης κάθε μήνα, ή όσο συχνά χρειάζεται, ανάλογα με το που μένετε. Μειώστε τη χρήση συσκευών που παράγουν ζέστη όπως εστίες, φούρνος, φούρνος μικροκυμάτων, στεγνωτήρες μαλλιών κτλ.

ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.