Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Πως να απομακρύνετε αλκοόλ, κερί και λίπος γαλοπούλας από τα ρούχα σας

Η πολύωρη και συχνή παραμονή στο τραπέζι, που για πολλούς χαρακτηρίζει τις εορτές των Χριστουγέννων, αυξάνει εκθετικά τον κίνδυνο δημιουργίας δύσκολων λεκέδων στα ρούχα- πέραν των προφανών στη σιλουέτα επιδράσεων. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για λεκέδες όπως λίπος γαλοπούλας, κερί, και κρασί;
Αλκοόλ
•Ξεχάστε το σαπούνι ή οτιδήποτε περιέχει σαπούνι σε κάποια μορφή. Θα μονιμοποιήσετε τον λεκέ.
•Πλύνετε κανονικά με απορρυπαντικό και ζεστό ή καυτό, αν επιτρέπεται, νερό.
•Αν ο λεκές παραμείνει, γεμίστε μια λεκάνη νερό, και ρίξτε λευκαντικό κατάλληλο για όλα τα υφάσματα. Μουλιάστε για 5 λεπτά. Εάν ο λεκές δεν είναι φρέσκος, κάνετε κανονική πλύση, προσθέτοντας λευκαντικό.

Γαλοπούλα
Εδώ ο λεκές έχει διπλή σύσταση: αφ’ ενός πρωτεΐνη, αφ’ ετέρου λίπος. Ασχοληθείτε πρώτα με τον πρωτεϊνικό λεκέ, και μετά με το λίπος. Σε γενικές γραμμές, για κάθε μία από τις δυο αυτές κατηγορίες, χρειάζεται να κάνετε τα ακόλουθα:

Για την πρωτεΐνη: μουλιάστε σε κρύο νερό για να μαλακώσετε και να διασπάσετε την πρωτεΐνη. Μη χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, γιατί θα «μαγειρέψετε» στην ουσία τον λεκέ μέσα στις ίνες.
Εν συνεχεία κάνετε κανονική πλύση με ένα σύνηθες απορρυπαντικό, στη συνιστώμενη για το ύφασμα θερμοκρασία.

Για το λίπος:: Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι αφαίρεσης λεκέδων. Περιμένετε μερικά λεπτά για να δράσει, τρίψτε μετά με ένα δυνατό υγρό απορρυπαντικό και βάλτε το ρούχο στο πλυντήριο.
Αν η κηλίδα παραμένει, κάνετε μια πλύση με χλωριούχο λευκαντικό, εφ\' όσον επιτρέπεται για το συγκεκριμένο ύφασμα, ή έστω με ένα λευκαντικό κατάλληλο για όλα τα υφάσματα. Διαβάστε όμως καλά την ετικέτα, για να μην βγει το ρούχο αποχρωματισμένο.

Κερί

Μία ακόμη δύσκολη περίπτωση. Αν και προτείνεται από ορισμένους το σιδέρωμα πάνω σε πετσέτες για να μεταφερθεί το κερί, πρόκειται για μια μάλλον κακή ιδέα- ένα ποσοστό του λεκέ θα διηθήσει ακόμη βαθύτερα, και το σημείο εκείνο θα μοιάζει μόνιμα λαδωμένο.

Τα βήματα που ακολουθούν πιθανόν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα:

1.Αφήστε το να σκληρύνει. Ξύστε το συμπαγές κερί με ένα αμβλύ μαχαίρι.
2.Σπάστε σε κομμάτια και απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο από το, ξεραμένο όπως είπαμε, υπόλοιπο.
3.Χρησιμοποιήστε κάποιο σπρέι απομάκρυνσης λεκέδων.
4.Τρίψτε με το χέρι, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό.
5.Αν έχει μείνει χρώμα από το κερί, χρησιμοποιήστε κατάλληλο για το ύφασμα λευκαντικό.
6.Βάλτε πλυντήριο.

Αν δεν έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, επαναλάβετε από το βήμα 3 και μετά.

Για μία ακόμη φορά να υπενθυμίσουμε πως όταν λερώνεται ένα ρούχο, δεν περιμένουμε να γεμίσει το καλάθι με τα άπλυτα για να ασχοληθούμε μαζί του. Η γρήγορη αντιμετώπιση είναι σωτήρια- άλλωστε, αν αφήσετε λεκέ πάνω σε συνθετικό ύφασμα για περισσότερες από 24 ώρες, δύσκολα θα τον αφαιρέσετε μετά.

Για τις μικρότερες δυνατές εορταστικές απώλειες, λοιπόν, έχετε κατά νου τις άνωθι συμβουλές. Μπορεί και να αποβούν σωτήριες…


ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.