Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις |
Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξεις εσύ είναι ότι ακόμα κι αν πιάνουν τα χέρια σου με τα μαστορέματα, μην επιχειρήσεις να διορθώσεις κάποια ηλεκτρική βλάβη εάν δεν έχεις άριστη γνώση του αντικειμένου. Ειδικά εάν ξέρεις τα βασικά, δεν είναι να παίζεις με αυτά τα πράγματα. Είναι προτιμότερο να εμπιστευτείς έναν επαγγελματία παρά να ρισκάρεις την ίδια σου τη ζωή.
Γιατί δεν ανάβει το λαμπάκι του θερμοσίφωνα;
Η ασφάλεια είναι χαλασμένη
Τα πράγματα είναι απλά. Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει μόνο μία απάντηση και αυτή είναι η εξής: έχει χαλάσει η ασφάλεια. Εάν, λοιπόν, δεν ανάβει το λαμπάκι του θερμοσίφωνα, σημαίνει ότι η αντίστοιχη ασφάλεια στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού σου είναι χαλασμένη. Μια ακόμα ένδειξη που θα προδώσει το γεγονός ότι μια ασφάλεια είναι χαλασμένη είναι όταν μυρίζει ψαρίλα ο πίνακας. Ενδέχεται να έχει μια έντονη μυρωδιά όταν ανεβάζεις τη συγκεκριμένη ασφάλεια, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Μια ασφάλεια μπορεί να καεί επειδή χρησιμοποιείται για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να “κουραστεί” κάποια στιγμή. Το να αντιληφθείς ότι η ασφάλεια ενός δωματίου έχει καεί είναι εύκολο, καθώς θα διαπιστώσεις ότι δε λειτουργούν τα φώτα στο συγκεκριμένο δωμάτιο, αλλά η ασφάλεια θα είναι ανεβασμένη. Ενώ, στην εν λόγω ασφάλεια, το γεγονός ότι δεν ανάβει το λαμπάκι του θερμοσίφωνα στον πίνακα αποτελεί τη μοναδική ένδειξη, καθώς στα περισσότερα σπίτια ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας τοποθετείται σε κάποιο πατάρι και δεν υπάρχει άμεση οπτική επαφή με τη λυχνία της συσκευής.
Τι πρέπει να κάνεις;Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Η χρησιμότητα της λυχνίας του θερμοσίφωνα είναι να δούμε εάν ο διακόπτης και η ασφάλεια του θερμοσίφωνα δουλεύουν. Με τον τρόπο αυτό διαπιστώνουμε, δηλαδή, εάν πηγαίνει ρεύμα στο θερμοσίφωνα. Αυτό που χρειάζεται για να διορθωθεί η βλάβη είναι αντικατάσταση της χαλασμένης ασφάλειας. Αυτό θα γίνει μόνο με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ηλεκτρολόγου. Όπως είπαμε και πιο πάνω μην πειραματιστείς να την αλλάξεις μόνος/-η σου, ακόμα κι αν γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα επί του θέματος. Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφερθεί ότι συνηθίζεται σε έναν ηλεκτρολογικό πίνακα αυτά που αφορούν τον θερμοσίφωνα να είναι ένα λαμπάκι, μια ασφάλεια και ένας διπολικός διακόπτης για το χειρισμό του θερμοσίφωνα. Ο ηλεκτρολόγος, λοιπόν, θα αφαιρέσει την καμένη ασφάλεια, και όχι τον διακόπτη, και θα προσθέσει μια καινούργια στη θέση της.
Το λαμπάκι ανάβει αλλά δε δουλεύει ο θερμοσίφωνας.
Άλλη μια περίεργη συμπεριφορά του ηλεκτρικού κυκλώματος στο οποίο περιλαμβάνεται ο θερμοσίφωνας είναι όταν το λαμπάκι ανάβει αλλά ο θερμοσίφωνας δε δουλεύει. Αυτό θα το καταλάβεις εάν δε ζεσταίνει το νερό. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο είναι να έχει χαλάσει ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα, ενώ το δεύτερο να έχει καεί η αντίσταση. Προκειμένου να προλάβεις το πρώτο ενδεχόμενο υπάρχει λύση. Ο ηλεκτρολόγος σου θα πρέπει να προσθέσει ένα δεύτερο λαμπάκι στον ηλεκτρολογικό πίνακα το οποίο θα συνδεθεί μέσω ενός καλωδίου με το θερμοστάτη. Όταν θα ανεβάζεις το διακόπτη του θερμοσίφωνα, θα ανάβουν και τα δύο λαμπάκια. Μόλις το νερό φτάσει σε μια συγκεκριμένη τιμή θερμοκρασίας, στην οποία έχει ρυθμιστεί ο θερμοστάτης, τότε το δεύτερο λαμπάκι θα σβήνει. Ο τρόπος αυτός σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεις εάν λειτουργεί σωστά ο θερμοστάτης ή όχι. Επομένως, εάν το δεύτερο λαμπάκι δε σβήνει, σημαίνει ότι το νερό δε ζεσταίνει και ο θερμοστάτης έχει βλάβη.
Εάν παρ’ όλα αυτά, δουλεύει φυσιολογικά, αλλά η βρύση σου δεν έχει ζεστό νερό, τότε υπάρχει πρόβλημα στην αντίσταση. Σε αυτή την περίπτωση, η αντίσταση είτε έχει κοπεί εσωτερικά είτε εντελώς και χρειάζεται αλλαγή από τον ηλεκτρολόγο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ρελέ διαρροής στον πίνακα το οποίο θα σε προστατέψει, καθώς μια βλάβη αντίστασης του θερμοσίφωνα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θανατηφόρα ατυχήματα.
Ελπίζουμε να σε βοηθήσαμε να καταλάβεις τι φταίει σε περίπτωση που δεν ανάβει το λαμπάκι του θερμοσίφωνα. Για οποιαδήποτε ηλεκτρολογική εργασία θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία.
ΠΗΓΗ-https://www.douleutaras.gr/bsdir/thermosifonas/symvoules/den-anavei-to-lampaki-tou-thermosifona/