Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Σωστή χρήση κλιματιστικού – αποτελεσματικότερη θέρμανση

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις
Με το χειμώνα να πλησιάζει, τη θερμοκρασία να πέφτει και τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να αυξάνονται,  είναι λογικό να ανησυχείς για το πώς θα ζεστάνεις το σπίτι και την οικογένειά σου, όχι μόνο αποτελεσματικά, αλλά κι οικονομικά.

Το κλιματιστικό ευτυχώς υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι (κυρίως λόγω των ζεστών καλοκαιριών) και μπορεί ικανοποιητικά να χρησιμοποιηθεί ως θερμαντική συσκευή (μόνη της ή συνδυαστικά) αρκεί να το ρυθμίσεις και να το αξιοποιήσεις σωστά. Τα νεότερης τεχνολογίας κλιματιστικά είναι πολύ οικονομικά και σίγουρα σου εξασφαλίζουν αυτονομία από τα κοινόχρηστα αν μένεις σε πολυκατοικία. 

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία

Το σημαντικότερο είναι να ρυθμίζεις σωστά τη θερμοκρασία λειτουργίας του κλιματιστικού.

Ειδικότερα, πρέπει να επιλέγεις θερμοκρασίες μεταξύ 21-24ο C το χειμώνα. Ο γενικός κανόνας είναι να μην διαφέρει πάνω από 10 βαθμούς η θερμοκρασία περιβάλλοντος από τη θερμοκρασία του δωματίου, διότι έτσι το κλιματιστικό καταναλώνει πολύ ρεύμα, δεν πετυχαίνει το σκοπό του, αλλά και ξηραίνεται η ατμόσφαιρα.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να έχεις και μία συσκευή μέτρησης της θερμοκρασίας στο σπίτι, ώστε να διαπιστώνεις αν φτάνεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν δεν το φτάνεις ίσως αποτελεί ένδειξη ότι χρησιμοποιείς λανθασμένα το κλιματιστικό ή χρειάζεσαι συνδυαστικά και κάποια άλλη θερμαντική συσκευή.

Όχι υπερβολές

Δεν χρειάζεται να έχεις συνεχώς το air condition αναμμένο σε όλους τους χώρους του σπιτιού, χρησιμοποίησε μέτρο και την κοινή λογική. Δηλαδή, επέλεξε τα δωμάτια που θα εστιάσεις μιας και δεν είναι πάντα εφικτό να ζεστάνεις ταυτόχρονα όλους του χώρους.

Όταν ανοίγεις τον κλιματισμό φρόντισε να έχεις κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες, ενώ διάλεξε ν' αερίζεις τα δωμάτια την κατάλληλη στιγμή (π.χ. ποτέ μετά τη χρήση του κλιματιστικού). Επίσης βολικό είναι να το χρησιμοποιείς λίγο πριν τον ύπνο, συνδυαστικά με χρονοδιακόπτη ή λειτουργία νυκτός. Σίγουρα δεν έχει νόημα κατά το χειμώνα να κυκλοφορείς με κοντομάνικο μέσα στο σπίτι. Σαφώς και δεν πρέπει να κρυώνεις, αλλά δεν μπορείς να το παρακάνεις και με τη ζέστη.

Μην ξεχνάς τη συντήρηση

Μην λησμονείς το γεγονός ότι χωρίς σωστή συντήρηση καμία συσκευή δεν δουλεύει αποτελεσματικά και δεν αποδίδει. Έτσι, κάθε τρεις μήνες το αργότερο μπορείς μόνος σου να καθαρίζεις τα φίλτρα. Απλά τα αφαιρείς, τα πλένεις με νερό και σαπούνι, τα στεγνώνεις καλά και τα επανατοποθετείς.

Παράλληλα, καλό είναι να πλένεις επιφανειακά και την εξωτερική μονάδα. Όμως σίγουρα κάθε χρόνο οφείλεις να φέρεις εξειδικευμένο τεχνικό για την ετήσια συντήρηση. 

Σωστή επιλογή κατά την αγορά

Το κλιματιστικό σου δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικό αν δεν επιλέξεις τη σωστή συσκευή. Γι' αυτό πρωτίστως επιλέγεις ένα μηχάνημα υψηλής ενεργειακής κλάσης έστω κι αν είναι ακριβότερο, αφού σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κάνεις απόσβεση.

Ύστερα, πρέπει ν' αγοράσεις τα σωστά BTU για τις ανάγκες του χώρου σου. Μάλιστα, δεν θα υπολογίσεις μόνο τα τετραγωνικά, αλλά κι άλλους παράγοντες όπως το αν είναι μονωμένο το κτίριο, ή αν είναι βορινό. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταναλώσεις μέχρι και 50% περισσότερο ρεύμα για να ζεστάνεις το χώρο σου!

Η σωστή τοποθέτηση είναι σημαντική

Εξίσου σημαντική είναι κι η σωστή τοποθέτηση που γίνεται βέβαια μία φορά, στην αρχή. Συγκεκριμένα, το κλιματιστικό δεν θα πρέπει να βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες συσκευές, ή να χτυπά απευθείας τις θέσεις όπου κάθεσαι, εργάζεσαι, ή κοιμάσαι.

Η εξωτερική μονάδα θα πρέπει να αερίζεται καλά και να μην περιορίζεται από άλλα αντικείμενα, ή τοίχο.

Μερικά tips ακόμη

- Το air condition από μόνο του μπορεί να σε ζεστάνει, αλλά σίγουρα λειτουργεί καλύτερα συνδυαστικά και με άλλους παράγοντες:

- Η μόνωση και αεροστεγάνωση (π.χ. με νέα παράθυρα αλουμινίου) προστατεύει το σπίτι σου από απώλειες θερμότητας το χειμώνα, αλλά και το κρατάει δροσερό το καλοκαίρι. Έτσι, η θερμότητα που προσφέρει το κλιματιστικό δεν χάνεται, ενώ χρειάζεται λιγότερο χρόνο και χρήμα για να φέρει την επιθυμητή θερμοκρασία.

- Πάντα με την ίδια λογική, πρέπει να μειώσεις την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους. Σαφέστατα, η σωστή μόνωση κι ο σωστός και συχνός αερισμός βοηθούν, αλλά ίσως η χρήση ενός αφυγραντήρα να βοηθήσει περισσότερο. Μάλιστα, ο αφυγραντήρας ανάμεσα στα άλλα βελτιώνει την ποιότητα του αέρα και μειώνει τους αλλεργιογόνους παράγοντες. Όσο αποτελεσματικά και να είναι τα νέα κλιματιστικά κι όσο ικανά κι αν είναι τα φίλτρα τους, ένας αφυγραντήρας πάντα ενισχύει το αποτέλεσμά τους.

- Εναλλακτικά, για την ώρα του ύπνου η χρήση ενός υποστρώματος (όχι απαραίτητα σε συνδυασμό με air condition) μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό και πρακτικό ώστε να κοιμηθείς ζεστά. Είναι σίγουρα εξαιρετικά οικονομικό.

- Γενικά δεν είναι απαγορευτικό ή λάθος να συνδυάσεις ένα air condition και με άλλες συσκευές και θερμαντικά σώματα. Ανάλογα την περίπτωση και τις ανάγκες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα θερμοπομπό που θα διατηρήσει για παράδειγμα τη ζέστη στο υπνοδωμάτιο το βράδυ.

- Επίσης, δεν έχει νόημα να προσπαθείς να ζεστάνεις όλα τα δωμάτια, ειδικά αν έχεις μόνο ένα κλιματιστικό. Καλύτερα διάλεξε το χώρο που θα περάσεις την περισσότερη ώρα κι εστίασε εκεί. Όταν μαγειρεύεις στην κουζίνα, λογικά θα είσαι αρκετά ζεστός για να μην λειτουργείς το air condition εκείνη τη στιγμή. Έξυπνο είναι και να αερίζεις το σπίτι κατά το μεσημέρι, ή όταν έχει ηλιοφάνεια και πιο ήπιες καιρικές συνθήκες για να μην το «παγώνεις».

ΠΗΓΗ-blog.kotsovolos.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.