Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Οι σημερινές συσκευές επιδέχονται επισκευές ή η αντικατάσταση είναι πιο συμφέρουσα;

Τα ψυγεία, τα πλυντήρια και οι κουζίνες είναι μια αναγκαιότητα της σύγχρονης ζωής, αλλά μπορεί η διάρκεια ζωής τους να μη ξεπεράσει τα δέκα χρόνια, ιδίως όσο η τεχνολογία γίνεται πιο πολύπλοκη.
Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά (προγραμματιζόμενοι χρονοδιακόπτες, θερμοστάτες, παροχείς νερού κ.α.) ενδέχεται να ανεβάσουν κατά πολύ το κόστος επισκευής, σε βαθμό που η αγορά νέας συσκευής να αποδεικνύεται πιο συμφέρουσα.Σύμφωνα μάλιστα με μια πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Consumer Reports, το 44% των συμμετεχόντων εξέφρασε τουλάχιστον ένα παράπονο σχετιζόμενο με την επισκευή των οικιακών συσκευών, ενώ ένας στους τρεις προτίμησε την αντικατάσταση λόγω κόστους.

Ας σημειωθεί πάντως πως η έρευνα έδειξε πως η απόφαση για αντικατάσταση επηρεάζεται από την διαθεσιμότητα φθηνών συσκευών ή από την επιθυμία για αγορά κάποιου νέου μοντέλου με προηγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Εν τέλει όμως, τι συμφέρει περισσότερο τον καταναλωτή όταν συμβεί το απευκταίο; Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, εάν η επισκευή ανέρχεται σε κόστος ίσο ή μεγαλύτερο από το μισό της τιμής αγοράς καινούριου προϊόντος, τότε απλά δεν αξίζει τον κόπο.

Στην περίπτωση της αντικατάστασης, ορισμένοι υποστηρίζουν πως δε συμφέρει να αγοράζει κανείς προϊόντα που διαθέτουν εξοπλισμό που δεν θα αξιοποιηθεί ποτέ- αντίθετα, αυτό ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο ως προς την εμφάνιση ακριβών βλαβών.

Ειδικά στην περίπτωση των κουζινών, ένα απλό μοντέλο με εστίες, ρολόι και διακόπτες μπορεί να αποδειχθεί πιο αξιόπιστο σε βάθος χρόνου. Βέβαια, αυτή η άποψη δεν παύει να αποτελεί μια αμιγώς υποκειμενική προσέγγιση ορισμένων πωλητών και επισκευαστών, δεδομένου πως είναι εξίσου πιθανό μια απλή συσκευή να αποδειχθεί πολύ πιο αναξιόπιστη σε σχέση με μια τεχνολογικά προηγμένη. Η μόνη διαφορά είναι πως στην περίπτωση της υψηλής τεχνολογίας οι επισκευές είναι πιο ακριβές.

Επίσης, αν η συσκευή έχει ηλικία μικρότερη των οκτώ ετών η επισκευή έχει μεγαλύτερο νόημα- αντίθετα μια ακριβή επισκευή σε προϊόν δεκαπενταετίας π.χ. είναι τελείως ασύμφορη.

Σε περίπτωση βέβαια που η συσκευή είναι στην εγγύηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όταν όμως λήξει, υπάρχουν δυο επιλογές: το επίσημο σέρβις και οι ανεξάρτητοι επισκευαστές.

Στην περίπτωση των οικιακών συσκευών η διαφορά είναι στο κόστος, ενώ ιδανική θα ήταν η παροχή κάποιας γραπτής εγγύησης της επισκευής.

Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τελικά οι σημερινές συσκευές διαρκούν όσο οι παλιότερες. Το ότι είναι μακράν καλύτερες και πιο αποδοτικές είναι δεδομένο, αλλά τελικά είναι πιο αξιόπιστες;

Είναι αλήθεια πως η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει τα σημερινά προϊόντα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης βλάβης. Έτσι, δεν είναι δεδομένο πως οι σημερινές συσκευές θα κρατήσουν 20 χρόνια χωρίς ανάγκη επισκευής.

Μάλιστα, στην περίπτωση των ψυγείων, η αύξηση της απόδοσης και η ελαχιστοποίηση του μεγέθους των μηχανικών μερών (κυρίως του συμπιεστή που δουλεύει πλέον σε υψηλότερες στροφές) ίσως επιβαρύνει την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου- αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να πει κανείς με σιγουριά.

Από την άλλη, για παράδειγμα, το υπερφόρτωμα των πλυντηρίων επιβαρύνει τη λειτουργία τους και βαίνει εις βάρος της αξιοπιστίας. Τα πλέον σύγχρονα πλυντήρια όμως διαθέτουν αισθητήρες και διακόπτουν τη λειτουργία της συσκευής όταν η λανθασμένη χρήση ή κάποια άλλη παράμετρος (π.χ. κακό ζύγισμα) μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα.

Πάντως, αν αναλογιστεί κανείς την οικονομία χρήσης των σημερινών συσκευών και τις εντυπωσιακές ευκολίες που προσφέρουν, δεν πιστεύουμε ότι ο καταναλωτής χρειάζεται να ανησυχεί. Άλλωστε, και οι παλιές συσκευές χαλούσαν, απλά υπήρχαν περισσότερα περιθώρια για φθηνές επισκευές.


ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.