Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Φυσικό αέριο και σεισμός

Ο σεισμός πέρασε, ο επόμενος αναμένεται, και μέσα από όλο τον πανικό των ημερών απομονώνουμε μία παράμετρο στην οποία δεν δόθηκε καθόλου, τουλάχιστον επί της ουσίας, διάσταση:Tι κάνει ο ιδιοκτήτης εγκατάστασης φυσικού αερίου αμέσως μετά τον σεισμό; Χρησιμοποιεί κανονικά την εγκατάσταση η όχι;Θεωρούμε πως από τη στιγμή που η Πολιτεία… κήρυξε το 2006 «έτος φυσικού αερίου», το γεγονός πως ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα καθιστά θεμελιώδους σημασίας την κατάρτιση ενός οδηγού προς όλους τους χρήστες, με πληροφορίες για ανάλογες δύσκολες στιγμές.

Οι απόψεις πάντως που, ως είθισται, συγκρούστηκαν στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αμέσως μετά τον σεισμό ήταν δύο. Η μία που έλεγε πως για μία ώρα δεν κάνουμε χρήση των συσκευών και η άλλη πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού υπάρχουν στην εγκατάσταση οι ασφαλιστικές δικλείδες για το χειρότερο.

Από τη μεριά πάντως των προμηθευτών και εγκαταστατών φυσικού αερίου, υπογραμμίζεται πως η κατασκευή του δικτύου είναι τέτοια, ώστε να αντέχει τις σεισμικές καταπονήσεις.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το ζήτημα της ασφάλειας σε περίπτωση σεισμού, η Εταιρία Παροχής Φυσικού Αερίου Αττικής ανακοινώνει πως:

«Τα δίκτυα φυσικού αερίου κατασκευάζονται από αγωγούς πολυαιθυλενίου, δηλαδή από υλικό εύκαμπτο, οπότε η ίδια η ελαστικότητά του επιτρέπει το να ακολουθεί τις μετακινήσεις της γης την ώρα του σεισμού, άρα να μην παρουσιάζει ζημιές, πράγμα που έχει παρατηρηθεί σαν συμπεριφορά και στα δίκτυα διεθνώς. Τρανταχτό παράδειγμα ο τελευταίος σεισμός του 1999 στην Αττική κατά τον οποίο δεν παρατηρήθηκε η παραμικρή ζημιά στα δίκτυα φυσικού αερίου.».

Επιπλέον, ως προς τη συμπεριφορά των χαλύβδινων δικτύων, αναφέρεται πως « για αυτά έχει γίνει ειδική αντισεισμική μελέτη, στην κατασκευή έχουν τηρηθεί πιστά οι προδιαγραφές, μερικά από αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο του σεισμού το 1999 και η συμπεριφορά τους ήταν άριστη.».

Ακόμη, στο επίπεδο των εσωτερικών εγκαταστάσεων, χρησιμοποιούνται αντικραδασμικά συστήματα: χιτώνια προστασίας των σωληνώσεων και στηρίγματα, καθώς και βάνες αντισεισμικής προστασίας.

Να προσθέσουμε πως κατά την είσοδο του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. αποφάσισε όλοι οι σωλήνες του δικτύου να είναι συγκολλητοί, με αποτέλεσμα την εξασφάλιση μεγαλύτερης ελαστικότητας στο σύστημα σε έκτακτες καταστάσεις.

Επιπλέον, οι συγκολλήσεις των σωλήνων ελέγχονται ραδιογραφικά για τα χαλύβδινα δίκτυα και με την υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας της ηλεκτροσύντηξης για τα δίκτυα πολυαιθυλενίου. Οι έλεγχοι αυτοί εκμηδενίζουν ουσιαστικά την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης.

Άλλωστε, το δίκτυο επιβλέπεται σε 24ωρη βάση, και σε περίπτωση εκτάκτων καταστάσεων είναι εφικτή η παύση της λειτουργίας του.

Ως προς το εάν πρέπει κανείς να «κλείσει τη βάνα» του φυσικού αερίου μετά το σεισμό, η διεθνής εμπειρία δείχνει πως η κίνηση αυτή συνίσταται σε λίγες μονάχα περιπτώσεις:

•Εάν δημιουργηθούν δομικές αλλοιώσεις στο κτίσμα
•Αν προκληθεί φωτιά (με την προϋπόθεση πάντα πως δε θα διακινδυνέψετε για να προσεγγίσετε το σύστημα)
•Εάν διαπιστωθεί διαφυγή του αερίου στην ατμόσφαιρα (με την όσφρηση ή με την όραση)

Σε περιπτώσεις βέβαια μεγάλων και εκτεταμένων καταστροφών, είναι προφανώς αναγκαία η διακοπή της λειτουργίας του δικτύου, όπως άλλωστε και όλων των παροχών και των ηλεκτρικών συσκευών. Να διευκρινίσουμε πως όταν αναφερόμαστε σε κίνδυνο, εννοούμε κυρίως τις μετασεισμικές φωτιές και την εξάπλωση τους.

Βασική πάντα προϋπόθεση για υψηλά επίπεδα ασφαλείας, και αυτό τονίζεται από όλες τις μελέτες που εξετάζουν το ζήτημα, είναι η κατάσταση των εγκαταστάσεων, τόσο των εξωτερικών, όσο και των εσωτερικών. Βέβαια, θα παρατηρήσει κάποιος, στην Ελλάδα το δίκτυο είναι καινούριο και κατά συνέπεια δεν έχει επιβαρυνθεί από μακροχρόνιες φθορές.

Αυτό που μένει λοιπόν είναι να συνεχιστούν σε βάθος χρόνου οι έλεγχοι και οι περιπολίες των εταιριών παροχής φυσικού αερίου- και να μην ατονήσουν τα μέτρα αυτά, όπως «προστάζει» η παράδοση της χώρας μας. Όσο για τη σημασία της επιλογής ενός καταρτισμένου εγκαταστάτη, νομίζουμε πως δε χρειάζεται καν να το αναφέρουμε…


ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.