Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Λάμπες φθορίου vs πυρακτώσεως: πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα

Πως λειτουργούν οι λάμπες φθορίου -ή αλλιώς λάμπες οικονομίας, και πως οι πυρακτώσεως; Τι πλεονεκτήματα και τι μειονεκτήματα έχουν; 
Δείτε!

Οι λάμπες φθορίου, ή αλλιώς λάμπες οικονομίας, πλέον έχουνε μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στη ζωή μας. Είναι η εξέλιξη στον φωτισμό, μετά τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Ένα βήμα παραπέρα, είναι οι λάμπες LED, οι οποίες, αν και καλύτερες, δεν έχουνε μπει ακόμα για τα καλά στο σπίτι μας.
λάμπες φθορίου - πυρακτώσεως


Ας δούμε λοιπόν απλά και κατανοητά, πως λειτουργούν οι λάμπες φθορίου και τι πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα έχουν σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως!

Πως λειτουργούν οι λάμπες φθορίου;

πως λειτουργούν λάμπες φθορίουΟι λάμπες φθορίου, είναι απλά ημιδιάφανοι σωλήνες που περιέχουν μέσα τους ένα μίγμα αερίου υδραργύρου και neon.

Όταν "ανάβουμε" μια τέτοια λάμπα, τότε το σύστημά της, δημιουργεί μια χημική ένωση στο αέριο αυτό, με αποτέλεσμα να το κάνει να φέγγει, όση ώρα είναι σε λειτουργία!

Αυτό είναι όλο, έτσι στην ουσία λειτουργούν αυτές οι λάμπες οικονομίας!

Πως λειτουργούν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως;

πως λειτουργούν λαμπτήρες πυρακτώσεωςΟι λαμπτήρες πυρακτώσεως από την άλλη, λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.

Έχουν μέσα τους ένα λεπτό σπειροειδές συρματάκι, το οποίο, όταν την ανάβουμε, αυτό πυρακτώνεται(είναι σαν αντίσταση). Όμως, για να μην "καεί" το συρματάκι αυτό, και να παραμένει συνέχεια πυρακτωμένο(αυτό μας δίνει και το φως), η λάμπα μέσα της, έχει ένα αέριο που ονομάζεται αργό.

Το αέριο αυτό, για να το πούμε έτσι απλά, επιτρέπει το συρματάκι αυτό να μείνει πυρακτωμένο (παράγοντας το φως), όμως, χωρίς να το κάψει!

Έτσι απλά λοιπόν, λειτουργούν οι λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Πληροφοριακά, το συρματάκι αυτό είναι εξαιρετικά λεπτό και είναι "τυλιγμένο" σε σπειροειδή μορφή.
Αν το "ξετυλίξουμε", τότε μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα, φανταστείτε!!


Πλεονεκτήματα λάμπας φθορίου

Πλεονεκτήματα λάμπας φθορίουΟι λάμπες φθορίου, έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:

1) Καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια (εξοικονόμηση ενέργειας), παράγοντας ίδιας έντασης φωτισμό. Έτσι, γλιτώνουμε χρήματα σε βάθος χρόνου.

2) Αντέχουν αρκετά περισσότερο, σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως. Έτσι, ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι τις αντικαθιστούμε πιο αραιά.

3) Δεν θερμαίνονται πολύ. Έτσι, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε κοντά σε πχ ηλεκτρικές συσκευές, που είναι ευαίσθητες σε μεγάλες θερμοκρασίες (που παράγουν οι λάμπες πυρακτώσεως).

Μειονεκτήματα λάμπας φθορίου

Μειονεκτήματα λάμπας φθορίουΤα μειονεκτήματα της λάμπας φθορίου, είναι τα εξής:

1) Είναι πιο ακριβές από τις πυρακτώσεως. Βέβαια, σε βάθος χρόνου (όχι μακροπρόθεσμο), γίνεται άμεσα η απόσβεση.

2) Όταν πλησιάζουν προς το τέλος τους, τότε αρχίζουν να τρεμοπαίζουν λίγο λίγο, οπότε μπορεί να χρειαστεί να τις αλλάξουμε και πριν την ώρα τους.

3) Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να φωνάξετε ειδικό για την εγκατάστασή τους. Βέβαια, σε απλή χρήση, δεν χρειάζεται.

4) Δεν μπορούμε να βάλουμε ροοστάτη σε λαμπες φθορίου (για ρύθμιση χαμηλής-μέτριας-υψηλής έντασης φωτός), παρά μόνο απλό διακόπτη: On - Off.


Φυσικά, δεν τίθεται θέμα: οι λάμπες φθορίου - οικονομίας, παρέχουν επαρκή φωτισμό, συμφέρουν και βοηθάνε για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
Αυτό σημαίνει βέβαια προστασία του περιβάλλοντος και λιγότερα έξοδα στην τσέπη μας, με τις ίδιες αποδόσεις φωτός.

εξοικονόμηση ενέργειας


Μία λάμπα μπορεί να μην κάνει ιδιαίτερα τη διαφορά, φανταστείτε όμως πχ 8 λάμπες μέσα σε ένα σπίτι που κατά μέσο όρο όταν βραδιάζει να ανάβουν τουλάχιστον οι μισές για πχ 5 ώρες κάθε μέρα... γι' αυτό βέβαια και ονομάζονται λάμπες οικονομίας, δεν είναι τυχαίο!

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.