Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ορισμένα απλά μέτρα εξοικονόνησης ενέργειας από τη λειτουργία των λαμπτήρων


Ορισμένα απλά μέτρα εξοικονόνησης ενέργειας από τη λειτουργία των λαμπτήρων, είναι τα εξής: 
  Συγκρίνετε την κατανάλωση ρεύματος τη στιγμή αγοράς ενός λαμπτήρα από την ένδειξη της ετικέτας γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των διάφορων τύπων λαμπτήρων.

  Σε χώρους όπου τα φώτα λειτουργούν αρκετή ώρα (κουζίνα, καθιστικό ή εξωτερικός νυχτερινός φωτισμός), η κατανάλωση ενέργειας μπορεί να μειωθεί κατά 8 φορές περίπου εάν αντικαταστήσουμε τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Μπορεί να κοστίζουν ακριβότερα, αλλά είναι πολύ πιο οικονομικοί και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

  Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες φθορισμού, έχουν την ίδια φωτεινότητα με τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, έχουν 10 φορές μεγαλύτερο χρόνο ζωής (10.000 ώρες), το κόστος αγοράς τους είναι μεν μεγαλύτερο, το οικονομικό όφελος δε κατά τη χρήση τους είναι σημαντικό ως αποτέλεσμα της χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής τους (1 λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης αντιστοιχεί με 10 κοινούς λαμπτήρες).

Παρακάτω δίνεται η αντιστοιχία ισχύος λαμπτήρα χαμηλής κατανάλωσης και κοινού λαμπτήρα.

Λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης
Κοινός λαμπτήρας πυρακτώσεως
5 W
7 W
11 W
15 W
20 W
23 W
25 W
40 W
60 W
75 W
100 W
120 W 

Παρακάτω δίνεται η σύγκριση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για την ίδια φωτεινότητα μεταξύ των δύο τύπων λαμπτήρων (κοινός και χαμηλής κατανάλωσης).

Λαμπτήρας κοινός
Λαμπτήρας χαμηλής κατανάλωσης
Ισχύς για παροχή ίδιας φωτεινότητας
100 W
20 W
Λειτουργία
1 ώρα
1ώρα
Κατανάλωση ( kWh )
0,10
0,02

  Διατηρήστε καθαρούς τους λαμπτήρες και μην τους σκεπάζετε με σκοτεινά και χοντρά υφάσματα. Έτσι κερδίζετε σε φωτεινότητα και έχετε την δυνατότητα να φωτίσετε τον ίδιο χώρο με λιγότερους λαμπτήρες οι οποίοι θα μπορούν να είναι και χαμηλότερης ονομαστικής ισχύος.

  Οι τοίχοι που είναι βαμμένοι με ανοιχτόχρωμα χρώματα, βοηθούν στον καλύτερο φωτισμό του χώρου.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις φωτισμού είναι η επιλογή του κατάλληλου λαμπτήρα για κάθε εφαρμογή φωτισμού, καθώς και των παρελκομένων διατάξεων. Στόχος είναι να εξασφαλίζεται το προβλεπόμενο από τα ισχύοντα κατά περίπτωση πρότυπα αποτέλεσμα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος συντήρησης και λειτουργίας της εγκατάστασης.
Τα κυριότερα είδη λαμπτήρων είναι τα εξής:

Λαμπτήρες πυρακτώσεως
Η λειτουργία των λαμπτήρων πυρακτώσεως βασίζεται στη θέρμανση μέχρι λευκοπυρώσεως, ενός μεταλλικού νήματος βολφραμίου, εγκατεστημένου σε υάλινο κώδωνα, κενό ή πληρωμένο με αδρανές υπό πίεση αέριο, ώστε να περιορίζεται η εξάχνωση του βολφραμίου και να μειώνεται η θερμοκρασία του νήματος.
Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως έχουν χαμηλό κόστος αγοράς και συντήρησης, η φωτεινή ροή τους ρυθμίζεται εύκολα, προσφέρουν άριστη αποδόση χρωμάτων, επιδέχονται άμεση έναυση και επανέναυση εν θερμώ και λειτουργούν χωρίς πρόβλημα σε οποιαδήποτε θέση (οριζόντια, κατακόρυφη, διαγώνια).

Λαμπτήρες αλογόνου
Είναι λαμπτήρες πυρακτώσεως, όπου στο αέριο πλήρωσης του κώδωνα έχουν προστεθεί στοιχεία αλογόνων, με σκοπό τον έλεγχο και τον περιορισμό της εξάχνωσης του νήματος, η οποία επιφέρει μείωση της διάρκειας ζωής των λαμπτήρων και αμαύρωση του κώδωνα.

Λαμπτήρες φθορισμού
Πρόκειται για λαμπτήρες εκκενώσεως υδραργύρου, χαμηλής πίεσης οι οποίοι αποτελούνται από ένα σωλήνα που περιέχει προσμείξεις ευγενών αερίων και μικρή ποσότητα υδραργύρου. Στα άκρα του σωλήνα βρίσκονται δυο ηλεκτρόδια, τα οποία όταν τεθούν υπό επαρκή τάση προκαλούν εκκένωση του αερίου στο εσωτερικό του σωλήνα, η οποία παράγει την ακτινοβολία.
Οι λαμπτήρες φθορισμού παρουσιάζουν μεγαλύτερη φωτεινή απόδοση (περίπου τριπλάσια) σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, ενώ η διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τις 6.000 ώρες.

Λαμπτήρες ατμών νατρίου
Πρόκειται για λαμπτήρες εκκενώσεως, οι οποίοι περιέχουν ποσότητα νατρίου και μίγμα αερίου νέου και αργού. Είναι λαμπτήρες πολύ υψηλής φωτεινής απόδοσης, οι οποίοι όμως αποδίδουν σχεδόν μονοχρωματική ακτινοβολία. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον στον οδοφωτισμό, καθώς και στο φωτισμό περιοχών όπου η ορατότητα είναι περιορισμένη λόγω ομιχλώδους ατμόσφαιρας. Μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν και για φωτισμό εσωτερικών χώρων, όπου η απεικόνιση των χρωμάτων δεν παίζει κανένα ρόλο (π.χ. αποθήκες, χώροι στάθμευσης, περιμετρικός φωτισμός φυλακών, στρατοπέδων κλπ.)

Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου
Πρόκειται για λαμπτήρες εκκενώσεως τόξου ατμών υδραργύρου. Εντός του κώδωνα υπάρχει σωλήνας εκκενώσεως τόξου κατασκευασμένος από χαλαζία, πληρωμένος με ευγενές αέριο αργό και υδράργυρο (κύρια σε υγρή μορφή). Για την έναυση των λαμπτήρων αυτών απαιτούνται τρία έως και πέντε λεπτά της ώρας, ενώ για την επανέναυσή τους τέσσερα έως επτά λεπτά της ώρας.
Οι λαμπτήρες αυτοί έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για εξωτερικό φωτισμό (μεγάλοι δρόμοι, πλατείες, κήποι κλπ.) όσο και για εσωτερικό (βιοτεχνίες, καταστήματα, διάδρομοι κλπ.).

Πηγή: cres.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.