Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τα οικονομοτεχνικά του κλιματισμού


Κάθε συσκευή έχει ένα κόστος αγοράς, χρήσης και συντήρησης, το οποίο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τελική καταναλωτική επιλογή. Σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε σε ορισμένες βασικές οικονομοτεχνικές παραμέτρους των κλιματιστικών μηχανημάτων που συχνά παραβλέπονται.

Αν και συχνά δεν αναφέρεται, το κόστος δε μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τον τομέα της κατανάλωσης ρεύματος. Είναι βέβαια δύσκολο να διαπιστώσει κανείς τις διαφορές σε μοντέλα ίδιας ισχύος, δεδομένου πως στην Ελλάδα δε δίδεται ιδιαίτερη βάση σε αυτά τα χαρακτηριστικά- ιδίως στην περίπτωση των μη επώνυμων συσκευών.

Όπως και να΄χει, η ψυκτική απόδοση βρίσκεται πάντα σε αναλογία με την ενεργειακή κατανάλωση. Ένα κλιματιστικό 9000 BTU καταναλώνει ανά μία ώρα περίπου 3 KW, ή αλλιώς τη μισή ενέργεια από μια ηλεκτρική κουζίνα. Ένα διπλάσιας ισχύος προφανώς καταναλώνει αντίστοιχα περισσότερο ρεύμα.

Η επιβάρυνση βέβαια δεν είναι τέτοια που να αποθαρρύνει από την αγορά κλιματιστικού, φτάνει να γίνεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες. Δεν υπάρχει λόγος να χρεώνεται κάποιος τη επιπλέον ψυκτική ισχύ που δεν του χρειάζεται.

Από την άλλη, ένα κλιματιστικό που δεν επαρκεί για έναν χώρο, εξαιτίας της αδιάλειπτης λειτουργίας του για τη διατήρηση της θερμοκρασίας, καταναλώνει πολύ περισσότερο.

Επειδή όμως όλες οι μάρκες διαθέτουν πληθώρα μοντέλων κάθε ισχύος, ο προσδιορισμός των ψυκτικών αναγκών δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Απαραίτητη είναι η διασφάλιση της ποιότητας, από την οποία εξαρτάται η διατήρηση της απόδοσης σε βάθος χρόνου.

Το σύνηθες πρόβλημα των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι η πτώση της ψυκτικής ικανότητος τους- φυσικά στην περίπτωση που είναι χαμηλών κατασκευαστικών προδιαγραφών.

Επίσης, η διαθεσιμότητα ανταλλακτικών μετά το πέρας κάποιων ετών χρήσης είναι ένα άλλο ζήτημα. Μάρκες που εμφανίζονται ξαφνικά και χάνονται ύστερα από λίγο, είναι αυτονόητο πως χωλαίνουν σε αυτόν τον τομέα.

Τα καλοφτιαγμένα κλιματιστικά πλεονεκτούν και στο πολύ σημαντικό θέμα του παραγόμενου θορύβου, αφού η μόνωση τους είναι προσεγμένη, ενώ παρουσιάζουν μικρότερες φθορές λόγω καιρικών μεταβολών ή έντονης χρήσης.

Για να το θέσουμε πιο απλά, αξιοπιστία σημαίνει να μην κοπεί κάποιο μικρό σωληνάκι στη μέση του καύσωνα και να ψάχνετε για κάποιον ψυκτικό. Κατ΄ επέκταση, οι προσφερόμενες εγγυήσεις καλό είναι να λαμβάνονται υπ’ όψιν.

Βέβαια, είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς εκ των προτέρων αν τελικά μια επιλογή με χαμηλό αρχικό κόστος αγοράς αποβεί στο μέλλον απαιτητική σε συντήρηση- άλλωστε, έκαστος αγοραστής ιεραρχεί διαφορετικά τις προτεραιότητες του... .

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.