Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση


Η ανάγκη προστασίας από το κρύο έσπρωξε τον άνθρωπο από την αρχή της ιστορίας του να αναπτύξει διάφορες μεθόδους προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από την απλή χρήση της εστίας φωτιάς στούς προϊστορικούς χρόνους, κατέληξε στον 20ο αιώνα να έχει καθιερώσει το καλοριφέρ ως κύρια και σχεδόν αποκλειστική μέθοδο θέρμανσης ενός κλειστού χώρου. Η τεχνολογία όμως δεν γνωρίζει όρια. Ο 21ος αιώνας φέρνει μαζί του ένα σύστημα που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο. Την Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση.
Πρόλογος 
Πολλά θα μπορούσαν να γραφούν σχετικά με την αρχέγονη ανάγκη μας να προστατευτούμε από το κρύο κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Οι συνθήκες που δημιουργεί η φύση όμως είναι πολύ δύσκολο να «αντιγραφούν» προκειμένου το σύστημα θέρμανσης εκτός από αποτελεσματικό στην παροχή θερμότητας να είναι και ικανό να δημιουργήσει ένα υγειινό περιβάλλον. Ο λόγος αυτός αφ ενός και η ανάγκη μείωσης του κόστους προμήθειας και χρήσης ενός τέτοιου συστήματος αφ ετέρου, οδήγησαν στην εξέλιξη του συστήματος της Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι παρ ότι το σύστημα αναπτύσσεται και χρησιμοποιείται στην βόρεια ευρώπη, την Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια, στην Ελλάδα είναι άγνωστο. Για τον λόγο αυτό, προτού παραθέσουμε τα βασικά του πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που παρέχει, θα πρέπει να δούμε με ποιούς τρόπους μπορεί να εγκατασταθεί.
Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση γίνεται με εφαρμογή των θερμικών καλωδίων επί της πλάκας του κτιρίου. Κατόπιν τα θερμικά καλώδια καλύπτονται από τσιμεντοκονία ή άλλο υλικό παρομοίων χαρακτηριστικών και στη συνέχεια τοποθετείται το δάπεδο. Το θερμικό καλώδιο οδηγείται στο θερμοστάτη που ελέγχει τον συγκεκριμένο χώρο. Η τροφοδοσία γίνεται απ ευθείας από τον πίνακα διανομής. Η απλότητα της διαδικασίας εγκατάστασης συμβάλει καθοριστικά στην μείωση τόσο του χρόνου όσο και του κόστους των εργασιών.
Οι μέθοδοι εγκατάστασης μπορούν να διαχωριστούν ως εξής:
i) Κύρια θέρμανσηΩς κύρια θέρμανση θεωρούμε την μέθοδο εγκατάστασης μέσω της οποίας το σύστημα παρέχει εξ ολοκλήρου το ποσό της θερμότητας που απαιτείται ώστε οι χώροι του κτιρίου να διατηρούνται ζεστοί. Αυτό επιτυγχάνεται με εγκατάσταση καλωδίων τόσης ισχύος ώστε η παραχθείσα θερμότητα να υπερκαλύπτει τις θερμικές απώλειες του κτιρίου.
ii) Βοηθητική θέρμανσηΩς βοηθητική θέρμανση το σύστημα παρέχει ένα ποσοστό της απαιτούμενης θερμότητας. Σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα συνυπάρχει με κάποια άλλη πηγή (καλοριφέρ, κλιματιστικά, θερμοπομπούς, κλπ.) δημιουργώντας την ευχάριστη αίσθηση του θερμού δαπέδου και εξοικονομώντας ενέργεια από την συνυπάρχουσα πηγή θερμότητας.
Επίσης, η φιλοσοφία του συστήματος παρέχει την δυνατότητα να εγκαθίσταται σε μεμονωμένους χώρους του κτιρίου (WC, σαλόνι, υπνοδωμάτια), ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει εγκατεστημένο άλλο σύστημα θέρμανσης στους υπόλοιπους χώρους. Έτσι, για παράδειγμα, ένα σπίτι μπορεί να έχει ως κύριο σύστημα θέρμανσης το καλοριφέρ ενώ τα υπνοδωμάτια να θερμαίνονται μέσω Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης.
th124ath124b
Τύποι δαπέδωνΤο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλων των τύπων τα πατώματα. Πλακάκια, μάρμαρο και πέτρα, είναι δάπεδα στα οποία η Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση καθώς και η ενδοδαπέδια θέρμανση με σωλήνες νερού, εγκαθίστανται χωρίς προβλήματα. Ειδικότερα όμως στις περιπτώσεις του ξύλινου δαπέδου (με δοκούς ή κολλητό) και της μόνιμης μοκέτας όπου η ενδοδαπέδια θέρμανση με σωλήνες νερού αντενδείκνυται λόγω κινδύνου καταστροφής του υλικού, η Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση είναι μια λύση εφαρμόσιμη και αξιόπιστη.
Ασφάλεια
Η Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση είναι απόλυτα ασφαλής για οικιακή ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση και χρήση. Τα θερμικά καλώδια που πλοιρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά κανόνα περιβάλλονται από ένα μονωτικό στρώμα, από γειωμένο πλέγμα και τέλος από το εξωτερικό στρώμα μόνωσης. Ο τρόπος κατασκευής τους σε συνδυασμό με στην σωστή εγκατάσταση από εξειδικευμένο προσωπικό και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας ενός κτιρίου, μεγιστοποιούν την διάρκεια ζωής του συστήματος και το επίπεδο ασφαλείας του κτιρίου και των ενοίκων.
Το σύστημα χρησιμοποιείται με ασφάλεια και εγγυημένη απόδοση εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια σε όλες τις βορειοδυτικές Ευρωπαϊκές χώρες.
Χώροι
Η βασική φιλοσοφία τις Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης, είναι η ίδια με αυτήν της ενδοδαπέδιας θέρμανσης με σωλήνες νερού. Η διαφορά τους έγγειται όχι μόνο στην διαφορετική μορφή της χρησιμοποιούμενης ενέργειας (Ηλεκτρική ενέργεια αντί πετρέλαιο), αλλά και σε άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα όπως η εξοικονόμηση χώρου, ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης το οποίο δεν πρέπει να παραληφθεί. Τα σώματα καλοριφέρ, υπολογίζεται ότι καταλαμβάνουν 1-2% ενεργού χώρου στο κτίριο, χωρίς να συνυπολογιστεί και ένα σημαντικό ποσοστό χώρου γύρω από αυτά ο οποίος παραμένει υποχρεωτικά μη εκμεταλεύσιμος λόγω της «απαγόρευσης» κάλυψης των σωμάτων από έπιπλα. Απουσία των σωμάτων καλοριφέρ, δημιουργούνται συνθήκες πλήρους αξιοποίησης του κατοικήσιμου εμβαδού του κτιρίου. Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τον χώρο που απαιτείται για την εγκατάσταση λεβητοστασίου και δεξαμενής καυσίμου, ο χώρος που εξοικονομείται με την εγκατάσταση Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης, είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητος. Εν ολίγοις δίνεται η δυνατότητα σε πρώτο στάδιο στον μελετητή μηχανικό και μετέπειτα στον ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή να αξιοποιήσει κάθε τετραγωνικό μέτρο του κτιρίου.
Κόστος-ΚατανάλωσηΊσως έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε την ηλεκτρική ενέργεια ακριβή. Η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει μόνο όταν κάνουμε κακή χρήση της, καταναλώνοντας υπερβολικά ποσά ενέργειας και ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχό της. Στην περίπτωση της Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης, οι ειδικά εξελιγμένοι για την χρήση αυτή θερμοστάτες, ενεργόντας ως αυτόνομες μονάδες υπολογισμού και διαχείρισης ενέργειας αναλύουν ανά πάσα στιγμή τις θερμοκρασιακές συνθήκες του χώρου τροφοδοτώντας έτσι το σύστημα με την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια ώστε να λειτουργεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποκρινόμενοι στον ιδανικό χρόνο το σύστημα αποδίδει ταχέως αλλά όχι πρόωρα. Ετσι η κατανάλωσή ενέργειας ελαχιστοποιείται και το κόστος χρήσης του συστήματος διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Π.χ. για κύρια θέρμανση ενός χώρου με μια μέσου τύπου μόνωση, η κατανάλωση θα είναι περίπου 60-70 kWh/m2 ανά σεζόν. Τα θερμικά καλώδια θα αντέξουν όσο και η υπόλοιπη ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτιρίου χωρίς καμία εργασία συντήρησης. Ελλείψει της ανάγκης αυτής, το ετήσιο κόστος λειτουργίας περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτό της κατανάλωσης ενέργειας. Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε την σημαντική μείωση του κόστους των εργασιών λόγω της γρήγορης και απλής εγκατάστασης και την μεγάλη διάρκεια ζωής του συστήματος, καταλήγουμε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αποδεικνύεται οικονομικότερη των υπολοίπων λύσεων στον τομέα της.
Ενέργεια
Πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα δομημένης θέρμανσης στην Ευρώπη είναι η καλύτερη απόδειξη για την αξοιπιστία του συστήματος. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και το βασικό πλεονέκτημα της Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης: Μέσω της μείωσης της θερμοκρασίας κατά 1-2ο C, επιτυγχάνεται η ίδια ακριβώς αίσθηση θερμοκρασιακής άνεσης, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας έως και 15%. Η ενεργειακή αυτή εξοικονόμηση σε σχέση με την κεντρική θέρμανση δεν ωφελεί μόνο τον καταναλωτή αλλά και το περιβάλλον το οποίο επιβαρύνεται στον ελάχιστο βαθμό. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν ημερομηνία λήξης, ενώ μολύνουν το περιβάλλον με ανεπανόρθωτα αποτελέσματα. Ο ηλεκτρισμός λόγω απουσίας καυσαερίων κατά την κατανάλωσή του, είναι η απόλυτα οικολογική ενέργεια. Η ολοένα και αυξανόμενη κατασκευή αιολικών πάρκων αλλά και η χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων για την παραγωγή ηλεκτρισμού, σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που ευνοεί την μείωση των τιμών της αγοράς – είναι παράγοντες που στηρίζουν την χρήση συστημάτων όπως η Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση. Δεδομένου του τρόπου κατασκευής του συστήματος, εξασφαλίζεται η συμβατότητά του με μονάδες εκμετάλευσης ανανεωσίμων πηγών ενέργειας.
Υγεία
Ακόμη δεν πρέπει να αγνοήσουμε και τα θετικά στοιχεία που παρέχει η Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση, όσον αφορά την υγεία. Είναι κοινός τόπος ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να ζει σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από παράγοντες που ευνοούν ή προκαλούν ανθυγειινές συνθήκες διαβίωσης. Η κλασικές μέθοδοι θέρμανσης προκαλούν ξήρανση του αέρα και δημιουργία κυκλικών ρευμάτων στο χώρο τα οποία ευνοούν την κυκλοφορία σκόνης και άλλων βλαβερών σωματιδίων. Με την χρήση Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης πετυχαίνουμε την εξάλειψη αυτών των φαινομένων με αποτέλεσμα την δημιουργία ιδανικών συνθηκών διαβίωσης (φωτό 1). Επίσης πρέπει να σημειωθεί, ότι η δημιουργία ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τα καλώδια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα επιτρεπόμενα για την αποφυγή επιπτώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό όρια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μια ξυριστική μηχανή δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο 940μT σε απόσταση 6cm, μία λυχνία φθορίου 40W3,3μΤ σε απόσταση 30cm, μια οθόνη Ηλεκτρονικού Υπολογιστή 0.1μT, σε απόσταση επίσης 30cm, ενώ το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο δημιουργούμενο από καλώδιο που χρησιμοποιείται για Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση, ανάλογα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να φτάσει και τα 0,04μΤ σε απόσταση 6cm.
Εφαρμογές
Οι δυνατότητες εγκατάστασης δεν περιορίζονται σε κτίρια κατοικιών, αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως κτίρια γραφείων, θερμοκήπια, γεωργικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους (ψυγεία) και γηπεδικά συγκροτήματα. Ακόμη τα θερμικά καλώδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προστασία από πάγο σε στέγες, σωλήνες, υδροροές, δεξαμενές καθώς και σε χώρους φόρτωσης βιομηχανικών συγκροτημάτων. Τέλος μπορούμε να συναντήσουμε πολλές χρήσιμες εφαρμογές σε χιονοδρομικά κέντρα.
Η Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση είναι η πλέον οικονομική, ποιοτική και σύγχρονη λύση θέρμανσης, συγκριτικά με τις ήδη υπάρχουσες λύσεις, γεγονός το οποίο έχει ήδη αποδειχθεί στην πράξη. Το γεγονός αυτό καθιστά την Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση το πιο σύχρονο και αποδοτικό σύστημα θέρμανσης.
Συνοψίζοντας μπορούμε να αναφέρουμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα της Ηλεκτρικής Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης.
1. Μειωμένο κόστος εγκατάστασης
2. Απαλλαγή από ανάγκη συντήρησης
3. Ομοιομορφία θέρμανσης -υγιεινό περιβάλλον
4. Εξοικονόμηση χώρου
5. Ασφάλεια
6. Μεγάλη διάρκεια ζωής
7. Απόλυτος έλεγχος, ευελιξία
8. Απουσία θορύβου
9. Εύκολη εγκατάσταση
10. Κύρια ή και βοηθητική θέρμανση
11. Δυνατότητα εγκατάστασης σε παλαιά κτίρια
12. Απόλυτα οικολογικό – απαλλαγή από καυσαέρια
Εάν στα παραπάνω προσθέσουμε την πλήρη αυτονομία κάθε χώρου, την δυνατότητα σύνδεσης των θερμοστατών τόσο μεταξύ τους όσο και με τερματική μονάδα (π.χ. Ηλεκτρονικός Υπολογιστής), καθώς και τη δυνατότητα τηλεχειρισμού μέσω Internet ή κινητού τηλεφώνου, μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα ότι η Ηλεκτρική Ενδοδαπέδια Θέρμανση αποτελεί την πλέον σύγχρονη λύση στον χώρο. Η συμβατότητα του συστήματος με τα οικολογικά «έξυπνα» κτίρια, δίνει την δυνατότητα στην αγορά του κτιρίου να κάνει ένα βήμα μπροστά εξασφαλίζοντάς μας κτίρια ζεστά και άνετα, ασφαλή και μοντέρνα, χωρίς πολλά έξοδα και χωρίς περιττή δέσμευση χώρων.
th124a
th124b
th124c








Απο:electrology.mysch.gr πηγή: Σύγχρονη Τεχνική Επιθεώρηση

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.