Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

«Φωτοβολταϊκά τέλος» με έκτακτη εισφορά 25%-35% στον τζίρο

Ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο
Μετά τις μειώσεις τιμών, η έκτακτη εισφορά και στην αγορά των φωτοβολταϊκών πλέον βλέπουν το τέλος σε μία επενδυτική δραστηριότητα που τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Η έκτακτη εισφορά, από την οποία εξαιρούνται  τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, προβλέπεται στο νομοσχέδιο – γίγας με το οποίο κυρώνεται το πακέτο των μέτρων που είναι προαπαιτούμενο για να πάρει η χώρα μας την δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τους δανειστές της.

Σύμφωνα με τη σχετική  ρύθμιση:

* Για όσες επενδύσεις έχουν συνδεθεί έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2011 η έκτακτη εισφορά ορίζεται στο 25% του τζίρου.

* Για όσους ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 και η «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει αντιστοιχεί σε μήνα πριν τον Φεβρουάριο του 2012, η εισφορά καθορίζεται στο 35%.

* Για όσους ενεργοποιήθηκε η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 και η «ταρίφα» που έχουν κλειδώσει αντιστοιχεί στο διάστημα  Φεβρουάριος του 2012 έως 9 Αυγούστου του 2012 η εισφορά ορίζεται στο 29%.

* Δεν υπάρχει  εισφορά για όσους έχουν κλειδώσει  τιμή μετά τον Αύγουστο του  2012, με τις νέες δηλαδή μειωμένες  ταρίφες.

* Δεν υπάρχει  εισφορά για τα φωτοβολταϊκά  στις στέγες

* Η παρακράτηση  της εισφοράς θα γίνεται απευθείας  από την «πηγή», δηλαδή από  τις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ.

* Θεσμοθετείται  το "κλείδωμα ταρίφας" με  την ηλέκτριση του σταθμού  για τα νέα έργα

* Για τα έργα  που έχουν υπογράψει σύμβαση,  μένει προς υλοποίηση ένα 4μηνο, εκτός εάν το 18μηνο λήγει νωρίτερα.

Η διάρκεια είναι  δύο χρόνια αρχίζοντας από την 1η Ιουλίου του 2012 και καταλήγοντας στις 30 Ιουνίου του 2014, ενώ δίνεται η δυνατότητα παράτασης, με τους ίδιους όρους, για έναν ακόμα χρόνο.

Ήδη οι βιομηχανίες  των φωτοβολταϊκών (στην Ελλάδα λειτουργούν  πέντε εργοστάσια) κάνουν λόγο για  χαριστική βολή, ενώ για σήμερα στις 10 έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΠΕΦ και πιθανή κινητοποίηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, έντονες  ανησυχίες εκφράζονται από τραπεζικά  στελέχη, καθώς στια τράπεζες αναμένεται ένα ντόμινο στάσης αποπληρωμών των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε όσους επένδυσαν στον χώρο.


ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.