Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βάζει φρένο στις κινέζικες εξαγωγές


Οι κινέζικες εταιρίες κατασκευής οικιακών συσκευών ενδεχομένως να δούνε τις εξαγωγές τους στην Ε.Ε. να μειώνονται κατά 1/3, καθώς απέτυχαν να ανταποκριθούν, κατά ένα ποσοστό, στις νέες προδιαγραφές για τα επικίνδυνα υλικά.

Σύμφωνα με τον Yu Zhipu του Κινέζικου Εμπορικού Επιμελητηρίου για τις Εισαγωγές και Εξαγωγές Μηχανημάτων και Ηλεκτρονικών Προϊόντων, οι νέοι περιορισμοί που επέβαλλε η Ε.Ε. την 1η Ιουλίου του 2006, οι οποίοι αφορούν σε επικίνδυνες ουσίες μέσα σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπορούν να κοστίσουν στην Κίνα εξαγωγές αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Καμία εταιρία δεν «είχε ανοσία» απέναντι στην συγκεκριμένη Οδηγία της Ε.Ε., κατά τον Yu, γενικό γραμματέα του Τομέα Οικιακών Συσκευών του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Βέβαια, μεγάλοι κατασκευαστές όπως η Haier και η TCL είχαν προετοιμαστεί για τη ρύθμιση αυτή, που ανακοινώθηκε το 2002, αλλά πολλές μικρές και μεσαίες εταιρίες δεν κατόρθωσαν να ανταποκριθούν.

Κατά τους ειδικούς, οι κατασκευαστές έπρεπε να αναβαθμίσουν τους ιδιόκτητους εξοπλισμούς παραγωγής, και να διασφαλίσουν πως οι προδιαγραφές αυτές θα εφαρμοστούν και από τους προμηθευτές τους, κάτι που θα επέφερε μια μέση αύξηση του κόστους κατά 10%.

Όπως καταδεικνύει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε σε κινέζικη εφημερίδα, οι μισοί κατασκευαστές ηλεκτρονικών απέτυχαν να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις, ενώ το 64% προβλέπει αύξηση των τιμών κατά 10%.

Ο Yu Zhipu ανέφερε πως οι μικροί και μεσαίοι κατασκευαστές οικιακών συσκευών που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν το κόστος, θα μπορούσαν πιο απλά να παρατήσουν την ευρωπαϊκή αγορά.

Η κυβέρνηση της Κίνας, πάντως, σχεδιάζει να εκδώσει μια αντίστοιχη ρύθμιση, ενώ ένας Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως απομένει ελάχιστος χρόνος προσαρμογής για τους εγχώριους κατασκευαστές.

Τον τελευταίο χρόνο η Κίνα εισέπραξε 426.75 δισεκατομμύρια δολάρια από εξαγωγές μηχανημάτων και ηλεκτρικών προϊόντων, το 56% του συνολικού διεθνούς εμπορίου της χώρας. Στην Ε.Ε. αποδίδονται 90.48 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την 2η μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ.



ΠΗΓΗ:syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.