Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ορατός ο κίνδυνος πλήρους κατάρρευσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

ΣE φαύλο κύκλο έχει εισέλθει η ελληνική αγορά ενέργειας τους τελευταίους μήνες, με τον κίνδυνο της πλήρους κατάρρευσης να είναι πλέον ορατός.
Η οικονομική κρίση, η έλλειψη ρευστότητας του συνόλου των εταιριών δημόσιων και ιδιωτικών, η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και η αλλαγή του μίγματος με κατακόρυφη αύξηση της ακριβής ενέργειας που προέρχεται από σταθμούς ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό και εξαιρετικά δύσκολο στη διαχείρισή του ζήτημα.


Το πρόβλημα εμφανίστηκε καταρχήν στον Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), αλλά γρήγορα διαχύθηκε στο σύνολο της αγοράς. Το έλλειμμα του ΔΕΣΜΗΕ φθάνει πλέον τα 200 εκατ. ευρώ και φαίνεται ότι οι προσπάθειες να καλυφθεί από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό. Εξίσου αναποτελεσματική φαίνεται και η συνταγή της αύξησης του ειδικού τέλους ΑΠΕ, της επιβολής τέλους στον λιγνίτη και της μεταφοράς μέρους του τέλους υπέρ της ΕΡΤ προς τον Διαχειριστή του Συστήματος. Ο ΔΕΣΜΗΕ, που τους τελευταίους μήνες έβλεπε να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς τα κονδύλια που του οφείλονταν από τις ιδιωτικές εταιρίες εμπορίας ρεύματος την ίδια ώρα που δυσκολευόταν να εξοφλήσει έγκαιρα τους παραγωγούς ΑΠΕ αλλά και τις ιδιωτικές θερμικές μονάδες, έκλεισε τους διακόπτες παροχής ρεύματος προς την Energa και Hellas Power. Ωστόσο η κίνηση αυτή έγινε μάλλον αργά, αν υπολογιστεί ότι οι οφειλές τους φθάνουν τα 120 εκατ. ευρώ.

Ομως τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα, αν όχι δυσκολότερα, για τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας μετακυλίοντας την πίεση προς τον ΔΕΣΜΗΕ, αλλά βεβαίως και προς τους προμηθευτές της. Οι οφειλές της προς τη ΔΕΠΑ έχουν φθάσει στα 175 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να περιορίσει τις εκροές προς τον ΔΕΣΜΗΕ

Με δεδομένο ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΠΑ, η σχέση των δύο εταιριών επιδιώκεται να διευθετηθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη ρύθμιση της οφειλής. Ωστόσο και η ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί επίσης οφειλές της Energa και Hellas Power που φθάνουν τα 67 εκατ. ευρώ, οφειλές του Δημοσίου και των ΟΤΑ που φθάνουν τα 180 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που βλέπει τον αριθμό των κακοπληρωτών καταναλωτών να αυξάνεται. Μέχρι στιγμής ξεπερνούν τις 500.000 οι απλήρωτοι λογαριασμοί που περιέχουν το τέλος ακινήτων, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ξεπεράσουν το επόμενο διάστημα το 1 εκατ. λογαριασμούς. Την ίδια ώρα η τραπεζική χρηματοδότηση γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τη ΔΕΗ, ενώ τα συναρμόδια υπουργεία επιχειρούν να βρουν λύση στον συμψηφισμό χρεών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ με οφειλές της ΔΕΗ προς το Δημόσιο, όπως φόροι κ.λπ., ενώ στο τραπέζι φαίνεται ότι έχει μπει και η option που διαθέτει η ΔΕΗ για εξαγορά του 30% της ΔΕΠΑ.
Η ΔΕΠΑ από την πλευρά της πάντως διαβεβαιώνει ότι ο φαύλος κύκλος δεν την αφορά, αφού παρά τις οφειλές της ΔΕΗ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξόφλησης των προμηθευτών της, όπως η ρωσική Gazprom, η αλγερινή Sonatrach και η τουρκική Botas.



Πηνελόπη Μητρούλια






Πηγή: Express.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.