Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Επαναδραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά και αποζημιώσεις διεκδικούν Energa-Hellas Power

Την επαναδραστηριοποίησή τους στην ελληνική αγορά και την επιστροφή, σε πρώτη φάση, 80 εκατ. ευρώ από τον Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που προβλέπει πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, διεκδικούν οι εταιρίες Hellas Power και Energa. Μέρος αυτών των χρημάτων θα επιστραφούν, όπως είπαν, στους πρώην πελάτες τους.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν σήμερα οι εκπρόσωποι της Worldwide Energy Limited (WEL), που εξαγόρασε τις δύο εταιρίες πέρυσι το Νοέμβριο, οι συνολικές αποζημιώσεις που διεκδικούν για στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Τα 80 εκατ. από αυτά προκύπτουν από πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και αφορούν τα ποσά που κατέβαλαν μέσω των λογαριασμών ρεύματος οι πελάτες των δύο εταιριών για κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης των νησιών, με το ίδιο τιμολόγιο που ισχύει στην ηπειρωτική Ελλάδα (ενώ το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι πολλαπλάσιο) χωρίς ταυτόχρονα το ρυθμιστικό πλαίσιο να επιτρέπει σε εναλλακτικούς παρόχους, εκτός ΔΕΗ, να δραστηριοποιηθούν στην αγορά των νησιών. Οι εκπρόσωποι της WEL (μεταξύ αυτών οι A. Cable, N.Benziane, ο εμπορικός διευθυντής Ν. Αγγελόπουλος και η νομική σύμβουλος Γλ. Σιούτη) δεν απάντησαν γιατί δεν θα επιστραφεί το σύνολο του ποσού στους πελάτες τους, είπαν όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ που δεν τους έχει κοινοποιηθεί ακόμη.

    Οι εκπρόσωποι της WEL απέδωσαν την απαγόρευση δραστηριοποίησης των δύο εταιριών σε «ολιγωρία του υπουργείου και της Ρυθμιστικής Αρχής» καθώς και σε «υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από άλλα ανταγωνιστικά κλαδικά συμφέροντα, μονοπωλιακές πρακτικές, παρατυπίες, ρυθμιστικές στρεβλώσεις και συνδικαλιστικές προπαγάνδες». Απέδωσαν δε το ενδιαφέρον τους για την ελληνική αγορά, παρά τις στρεβλώσεις που γνώριζαν ότι υπήρχαν, στις προοπτικές ανάπτυξης του μεριδίου αγοράς με τη βαθμιαία απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, οι εκπρόσωποι της WEL ανέφεραν μεταξύ άλλων τα εξής:

    - Η εταιρία διαθέτει νόμιμα λογαριασμούς στην Ελβετία για λόγους διασποράς του επιχειρηματικού κινδύνου.

    - Δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί των εταιριών από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Τα διαθέσιμα στους λογαριασμούς αυτούς επαρκούν για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους, εφόσον απελευθερωθούν.

    - Έδρα της WEL είναι το Ντουμπάι. Ιδρύθηκε περίπου ένα μήνα πριν την εξαγορά των δύο εταιριών στην Ελλάδα, το μετοχικό κεφάλαιο είναι 20.000 ευρώ. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας ανέφεραν τέλος ότι δεν έχουν υποχρέωση να αποκαλύψουν τα ονόματα των μετόχων της.








Πηγή: Express.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.