Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Ανεμογεννήτρια παράγει ηλεκτρισμό από θερμότητα


Μια εναλλακτική ανεμογεννήτρια, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη μετατροπή της θερμικής ενέργειας αντί της κινητικής ενέργειας του ρότορα, η οποία προέρχεται από τις έλικες, προτείνει η Apple.
Ο τεχνολογικός κολοσσός Apple, σε μια σπάνια «παρέκκλιση», αντί να κατοχυρώσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συσκευές, αιτήθηκε την κατοχύρωση της πατέντας με τίτλο «Παραγωγή ηλεκτρισμού κατ' επιλογήν από αποθηκευμένη αιολική ενέργεια».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα appleinsider.com, η αίτηση που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2011 αναφέρει πως οι πλέον σύγχρονες ανεμογεννήτριες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια από τον άνεμο σε μηχανική, και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ηλεκτρική.
Η τεχνολογία δεν διαφέρει κατά πολύ από εκείνη του παραδοσιακού ανεμόμυλου: η αιολική ενέργεια συλλέγεται από τις έλικες και μετατρέπεται σε περιστροφική ενέργεια μέσω ενός άξονα κίνησης ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί μια ηλεκτρογεννήτρια. Η Apple σημειώνει ότι πρόκειται για τεχνολογία που βασίζεται στη σταθερή και απρόσκοπτη «παροχή» ανέμου, παράγοντας που υπόκειται σε μεγάλη μεταβλητότητα.
Για να αντιμετωπίσει αυτήν την «ασυνέπεια», η Apple προτείνει ένα σύστημα που μετατρέπει την ενέργεια από την περιστροφή της ανεμογεννήτριας σε θερμότητα, η οποία στη συνέχεια αποθηκεύεται σε ένα υγρό χαμηλής θερμοχωρητικότητας (που θερμαίνεται και ψύχεται με ταχείς ρυθμούς).
Από εκεί, η θερμότητα μπορεί να μεταφερθεί σε ένα υγρό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όταν δεν υπάρχει μετακίνηση αερίων μαζών και η ανεμογεννήτρια παραμένει ακίνητη.
Η θερμότητα μπορεί να παραχθεί από τις τριβές μεταξύ των ελίκων που συνδέονται με την ηλεκτρογεννήτρια και από το υγρό χαμηλής θερμοχωρητικότητας (υδράργυρο, αιθανόλη ή κάποιο αδρανές αέριο) στο οποίο «εμβαπτίζονται».
Η θερμική ενέργεια αποθηκεύεται σε ένα μονωμένο δοχείο και μια αγώγιμη ράβδος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά της θερμότητας σε ένα «υγρό εργασίας». Το υγρό αυτό φτάνει σε σημείο βρασμού και παράγει ατμό που κινεί την ανεμογεννήτρια.
Η μέθοδος της Apple όχι μόνο παρέχει τη δυνατότητα για κατ' επιλογή παραγωγή ενέργειας σε περιόδους άπνοιας, αλλά μπορεί και να υποκαταστήσει τις μπαταρίες ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας. 

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.