Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

9 ερωτήσεις-απαντήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων σε στέγες

Το πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά σε στέγες,εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις από ιδιώτες ή από διαχειριστές πολυκατοικιών με κανονική ροή εγκατάστασηςΟι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά σε στέγες που γίνονται σήμερα θα ενεργοποιηθούν από την επόμενη χρονιά, οπότε η επιδότηση θα είναι μικρότερη, αφού κάθε χρόνο μειώνεται.

Ας δούμε τι πρέπει να ξέρετε πριν υποβάλετε την αίτηση σας.


1- Ποιους αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης σε κτίρια;

- Αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος ως 10 κιλοβάτ (kWp) στο δώμα ή τη στέγη νόμιμου κτιρίου καθώς και σε στέγαστρα βεραντών ή εισόδων, σε προσόψεις, αποθήκες και χώρους στάθμευσης. Το πρόγραμμα ισχύει σε όλη την επικράτεια.

2- Μένω σε πολυκατοικία. Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;

- Ναι. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή ταράτσα, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος και τότε πρέπει να συμφωνήσουν εγγράφως όλοι οι ιδιοκτήτες.

3- Θα πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που παράγω στη ΔΕΗ ή μόνο το περίσσευμα;

- Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι΄ αυτήν σήμερα με 55 λεπτά την κιλοβατώρα (0,55 ευρώ/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμεραερίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει έναν νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια.
Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 ευρώ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100 ευρώ, θα σας έρθει επιστροφή 150 ευρώ, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

4- Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθώ στο καθεστώς κινήτρων;

- Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας και να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό με ηλιακό θερμοσίφωνα ή βιομάζα ή γεωθερμική αντλία θερμότητας.

5- Πρέπει να ανοίξω βιβλία στην Εφορία;

- Οχι. Ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται πια επιτηδευματίας, με άλλα λόγια απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην Εφορία. Επιπλέον, τα όποια έσοδα έχετε από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται.

6- Χρειάζεται κάποια ειδική πολεοδομική άδεια;

- Οχι. Δεν χρειάζεται πλέον ούτε η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Απλώς γνωστοποιείτε την έναρξη εργασιών στη ΔΕΗ όταν καταθέτετε εκεί φάκελο για σύνδεση του συστήματός σας με το δίκτυο.

7- Υπάρχουν πολεοδομικοί όροι που πρέπει να τηρούνται;

- Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου και του φρεατίου ανελκυστήρα. Η διάταξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων δεν θα πρέπει να δημιουργεί χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης ή ημιυπαίθριο. Σε περίπτωση τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών σε στέγη, θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του περιγράμματος της στέγης ακολουθώντας την κλίση της.
Αν τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε δώμα, θα πρέπει η απόσταση από το στηθαίο του δώματος να είναι κατ΄ ελάχιστο μισό μέτρο για λόγους ασφαλείας.

8- Σε πόσα στάδια θα κάνω εγκατάσταση;

- α. Βρείτε εταιρεία που θα σας προμηθεύσει τον εξοπλισμό και θα κάνει την εγκατάσταση.
- β. Με τη βοήθεια της εταιρείας εγκαταστάτη, κάνετε αίτηση στην τοπική ΔΕΗ που εξετάζει το αίτημα και σε είκοσι ημέρες από την παραλαβή της αίτησης σάς απαντά.
- γ. Υπογράφετε τη σύμβαση καταβάλλοντας τη σχετική δαπάνη. Η ΔΕΗ κατασκευάζει τα έργα σύνδεσης σε είκοσι ημέρες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης.
- δ. Υποβάλλετε αίτηση Συμψηφισμού Ενέργειας στην τοπική ΔΕΗ ή στα γραφεία άλλου προμηθευτή και σε δεκαπέντε ημέρες την υπογράφετε.
- ε. Υποβάλλετε αίτηση ενεργοποίησης της σύνδεσης στην τοπική ΔΕΗ. Η ενεργοποίηση της σύνδεσης γίνεται αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου της εγκατάστασης.

9- Μπορώ να εγκαταστήσω μόνος μου το σύστημα;

- Αν είστε επαγγελματίας ηλεκτρολόγος και έχετε εκπαιδευτεί κατάλληλα, ναι. Αλλιώς ούτε που να το σκέφτεστε! Με βάση τις ισχύουσες ρυθμίσεις, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού κατάλληλης ειδικότητας για τη συνολική εγκατάσταση και γι΄ αυτό άλλωστε απευθύνεστε σε εξειδικευμένες εταιρείες.




ΠΗΓΗ: tovima.gr - syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.