Πλυντήρια
Οι κατασκευαστές ανακοινώνουν την κατανάλωση ανά πλύση (στο κανονικό συνήθως πρόγραμμα) σε kWh- όσοι τουλάχιστον δεν περιορίζονται στην ανακοίνωση μοναχά της ενεργειακής απόδοσης.
Στην περίπτωση που αναφέρεται μόνο η ενεργειακή απόδοση, μπορείτε να κάνετε το εξής:
Πολλαπλασιάστε τη χωρητικότητα σε κιλά της συσκευής (συνήθως 5), επί των κάτωθι, ανά ενεργειακή κατηγορία, συντελεστών:
A+: 0.17
A: 0.19
B: 0.23
C: 0.27
D: 0.31
E: 0.35
F: 0.39
Ας υποθέσουμε πως είτε με τη μέθοδο αυτή, είτε ανατρέχοντας στα διαφημιστικά φυλλάδια, είτε πολύ πιο απλά επισκεπτόμενοι το syskeves.gr, γνωρίζετε την κατανάλωση σε ρεύμα του πλυντηρίου που σας ενδιαφέρει.
Μπορείτε τώρα να πολλαπλασιάσετε το νούμερο της ενεργειακής κατανάλωσης με την τιμή της οικιακής κιλοβατώρας που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ που έρχεται στο σπίτι σας (μιας και οι χρεώσεις δεν είναι οι ίδιες για όλους), ώστε να δείτε το κόστος ανά πρόγραμμα.
Βέβαια, επειδή αυτό δε δίνει τόσο σαφή, συγκριτικά, ένδειξη, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε εν συνεχεία το νούμερο που προέκυψε με τον αριθμό των πλύσεων ανά εβδομάδα. Εν συνεχεία, πολλαπλασιάστε με τις βδομάδες του χρόνου (δηλαδή με το 52), ώστε να προκύψει η ετήσια κατανάλωση (κατά μέσο όρο βεβαίως).
Για παράδειγμα, με μέση τιμή κιλοβατώρας στην Αθήνα 0.10 ευρώ (σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, περιλαμβάνοντας ΦΠΑ 9%), ένα πλυντήριο με κατανάλωση 0.95 kWh (δηλαδή ενεργειακής απόδοσης Α), το οποίο χρησιμοποιείται 3 φορές την εβδομάδα, αναμένεται να στοιχίσει ετησίως σε ρεύμα:
0.10 x 0.95 x 3 x 52 = 14.82 ευρώ, ή αλλιώς 2.5 περίπου ευρώ ανά λογαριασμό.
Βέβαια, η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά σε μια αρκετά οικονομική συσκευή, καθώς η ενεργειακή απόδοση του πλυντηρίου θα μπορούσε κάλλιστα να είναι Β,C,D κ.ο.κ., με αντίστοιχες συνέπειες.
Για παράδειγμα, ένα παλαιότερο ή μη- οικονομικό πλυντήριο που καταναλώνει 2 kWh, θα κόστιζε αντίστοιχα 31.2 ευρώ ανά έτος, ή 5.2 ευρώ ανά λογαριασμό.
Εάν υποθέσουμε πως ένα πλυντήριο έχει κύκλο ζωής 12 περίπου χρόνια, στην πρώτη περίπτωση το συνολικό κόστος χρήσης ανέρχεται στα 178 ευρώ, ενώ στην δεύτερη στα 374 ευρώ. Αυτή λοιπόν η διαφορά των 200 ευρώ, μπορεί κάλλιστα να σημαίνει απόσβεση της τιμολογιακής απόστασης που χωρίζει ένα οικονομικό με ένα χαμηλών προδιαγραφών πλυντήριο.
Ψυγεία
Τα πράγματα στην περίπτωση των ψυγείων, ψυγειοκαταψυκτών και καταψυκτών είναι πιο απλά. Οι κατασκευαστές ανακοινώνουν τιμές κατανάλωσης ανά έτος, σε kWh πάντα, άρα το μόνο που χρειάζεται είναι να πολλαπλασιάσετε την τιμή αυτή με το κόστος της κιλοβατώρας. Σπανιότερα, αναγράφεται η κατανάλωση ανά 24 ώρες, και συνεπώς απαιτείται να πολλαπλασιάσετε πρώτα με το 365- το σύνολο των 24ώρων του έτους δηλαδή.
Για παράδειγμα:
383 x 0.10 = 38.3 ευρώ ετησίως, ή 6.40 ευρώ ανά λογαριασμό.
Εάν η κατανάλωση όμως ήταν 766.5, τότε η ετήσια επιβάρυνση είναι 76.65 ευρώ, ή αλλιώς 12.8 ευρώ ανά λογαριασμό.
Σε βάθος 15 ετών, το πρώτο ψυγείο θα κοστίσει 574.5 ευρώ, ενώ το δεύτερο 1149.75 ευρώ.
Προκειμένου να απαλλαγείτε από τη διαδικασία αυτών των υπολογισμών, η ιστοσελίδα του Υπουργείο Ανάπτυξης σας παρέχει τα ανάλογα εργαλεία για τον αυτόματο υπολογισμό του κόστους χρήσης.
Συμπερασματικά, επισκοπώντας τη διαμόρφωση της δαπάνης σε ηλεκτρικό ρεύμα των συσκευών τα τελευταία χρόνια, μπορεί να υποστηριχθεί πως έχει μειωθεί περίπου κατά 50%, σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες. Μάλιστα, εάν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αρχίσουν να συγκλίνουν με αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτονόητο πως η οικονομική λειτουργία θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τον Έλληνα αγοραστή.
Οι ευαισθητοποιημένοι πάντως περί των οικολογικών γνωρίζουν αρκετά καλά τη μείζονα σημασία της χαμηλής κατανάλωσης…
ΠΗΓΗ:syskeves.gr