Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Κλιματιστικά: θέρμανση με καύσιμο τον... ηλεκτρισμό!

Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσης
Η χρήση κλιματιστικών αποτελεί μια πολύ καλή λύση για την οικιακή θέρμανση, ιδιαίτερα σε μικρότερα σπίτια καθώς μπορούν να θερμάνουν το χώρο γρήγορα και αποδοτικά.

Η διαρκώς αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση έχει υποχρεώσει πολλά νοικοκυριά να στραφούν σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας στάθηκε αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα κλιματιστικά νέας γενιάς είναι κατάλληλα να προσφέρουν ψύξη το καλοκαίρι και θέρμανση το χειμώνα. Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανήματα τα οποία «αντλούν» θερμότητα (με τη μορφή ψύξης ή θέρμανσης) από μια δεξαμενή θερμότητας (αέρας περιβάλλοντος, δεξαμενή νερού, υπόγεια νερά, λίμνη κλπ.) προς ένα χώρο, μέσω ενός κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης ενός εργαζόμενου μέσου, με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο βαθμός απόδοσης μιας αντλίας θερμότητας (Coefficient of Performance) δίνεται από την παρακάτω σχέση: COP = αποδιδόμενη θερμότητα ή ψύξη / καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Η διαφορά στη λειτουργία της αντλίας θερμότητας, ως προς τα υπόλοιπα συστήματα ψύξης – θέρμανσης, έγκειται στο γεγονός ότι τη θερμότητα που διοχετεύει σε ένα χώρο δεν την παράγει η ίδια, αλλά τη μεταφέρει από το περιβάλλον. Αντίθετα, ένας λέβητας την ίδια θερμότητα την παράγει διά της καύσεως κάποιου καυσίμου.
Το ποσό της ενέργειας (ηλεκτρικής) που καταναλώνει μια αντλία θερμότητας είναι άμεσα εξαρτημένο από τις θερμοκρασίες που επικρατούν στον θερμαινόμενο χώρο (επιθυμητή θερμοκρασία) και στο περιβάλλον. Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια λύση θέρμανσης οικιακής και βιομηχανικής κλίμακας που προσελκύει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας πρωτοεφαρμόστηκε ως επί το πλείστον στα συνήθη ψυγεία και καταψύκτες, τα κλιματιστικά και εν συνεχεία σε συσκευές παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.
Η χρήση κλιματιστικών αποτελεί μια πολύ καλή λύση για την οικιακή θέρμανση, ιδιαίτερα σε μικρότερα σπίτια καθώς μπορούν να θερμάνουν το χώρο γρήγορα και αποδοτικά. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι το κόστος λειτουργίας των κλιματιστικών επιβαρύνει ξεχωριστά τον κάθε καταναλωτή και όχι ολόκληρη την πολυκατοικία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον κάθε ιδιοκτήτη να αποφασίζει μόνος του για τη θέρμανση του χώρου του. Το κόστος τοποθέτησης και συντήρησης των κλιματιστικών είναι χαμηλότερο από τις άλλες μεθόδους θέρμανσης, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις το κλιματιστικό είτε υπάρχει ήδη είτε επιλέγεται ως αναγκαστική μέθοδος δροσισμού το καλοκαίρι. Επίσης, δεν συναντάμε απώλειες στη θερμότητα λόγω κακής συντήρησης, όπως συμβαίνει συχνά με τους λέβητες και τους καυστήρες.

Τα κλιματιστικά inverter αποτελούν την πιο πρόσφατη συμβολή της τεχνολογικής εξέλιξης για θέρμανση με κλιματιστικά, αφού εξασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομία καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια κατά τη λειτουργία τους (ο συντελεστής απόδοσης πλησιάζει σε αρκετές περιπτώσεις το 4). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε κιλοβατώρα (kwh) που καταναλώνουμε ζεσταινόμαστε με τετραπλάσια θερμική ενέργεια. Επιπλέον, η θέρμανση με κλιματιστικά μας δίνει πλήρη αυτονομία καθώς μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο χώρο του σπιτιού επιθυμούμε να θερμάνουμε. Έτσι μπορούμε να ζεσταίνουμε ξεχωριστά την κουζίνα μας, για παράδειγμα, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια για το υπόλοιπο σπίτι.
Επίσης, ο ρόλος των κλιματιστικών μπορεί να είναι και συμπληρωματικός της κύριας θέρμανσης, ειδικά για τους μεγάλους χώρους, εξασφαλίζοντάς μας με αυτό τον τρόπο ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο για τη συνολική απόδοση του κλιματιστικού παίζει η σωστή τοποθέτησή του. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να απευθύνεστε στους ειδικούς προτού προχωρήσετε σ’ αυτή την κίνηση, προκειμένου να εξασφαλίσετε τα βέλτιστα αποτελέσματα με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Τα κλιματιστικά είναι κατάλληλα για θέρμανση, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι τα πιο οικονομικά είναι αυτά τύπου Inverter, τα οποία είναι τεχνολογικά ικανά να δουλεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και στους -20 °C.
Η θέρμανση με κλιματιστικά μας δίνει πλήρη αυτονομία καθώς μπορούμε να αποφασίσουμε ποιο χώρο του σπιτιού επιθυμούμε να θερμάνουμε.
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.