Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Τα συστήματα VRV - VRF

Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσης
Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού
Ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρία συναντάμε το σύστημα αυτό, ως VRV (Variable Refrigerant Volume) ή ως VRF (Variable Refrigerant Flow). Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα καινοτόμο σύστημα κλιματισμού που λειτουργεί με ψυκτικό μέσο μεταβλητού όγκου.
Η εξωτερική μονάδα του συστήματος έχει την δυνατότητα να συνδέεται μέσω ενός ενιαίου συστήματος ψυκτικών σωληνώσεων, ειδικά σχεδιασμένου για την βέλτιστη ροή ψυκτικού, με μεγάλο αριθμό εσωτερικών μονάδων και μάλιστα διαφορετικών μεταξύ τους τύπων.

Η λειτουργία του συστήματος στηρίζεται στην δυνατότητα του INVERTER συμπιεστή να λειτουργεί με μεταβαλλόμενο αριθμό στροφών ανάλογα με τις απαιτήσεις των χώρων. Μια ηλεκτρονική θερμοεκτονωτική βαλβίδα προσαρμόζει συνεχώς τον όγκο του ψυκτικού υγρού στις μεταβολές του φορτίου των εσωτερικών μονάδων. Δηλαδή το σύστημα VRV/VRF με μία εξωτερική μονάδα επιτρέπει σε κάθε ζώνη ή χώρο να κλιματίζεται ανεξάρτητα , καταναλώνοντας ενέργεια μόνο για εκείνους τους χώρους των οποίων οι εσωτερικές μονάδες βρίσκονται σε λειτουργία. Αυτό σημαίνει οτι αν μια μόνο από τις εσωτερικές μονάδες του συστήματος, χρειαστεί να λειτουργήσει , θα τεθεί σε λειτουργία μόνο αυτή, με την εξωτερική μονάδα να προσαρμόζει απόλυτα την απόδοση και κατανάλωσή της στο μέγεθος αυτής της εσωτερικής. Εντυπωσιακό, αν αναλογιστεί κανείς οτι αυτή η ίδια εξωτερική μονάδα, μπορεί την άλλη στιγμή να εξυπηρετεί περισσότερες από 60 εσωτερικές μονάδες! Αξίζει να αναφέρουμε το σύστημα ανάκτησης θερμότητας του VRV/VRF που επιτρέπει ταυτόχρονα, κάποιες μονάδες να λειτουργουν σε θέρμανση και κάποιες σε ψύξη, με σημαντική μάλιστα οικονομία στη λειτουργία.

Τύποι εσωτερικών μονάδων που μπορούν να συνδεθούν στο VRV:
 Η ποικιλία τους δίνει τη δυνατότητα επιλογής της κατάλληλης εσωτερικής μονάδας για κάθε χώρο, με τύπους που δένουν με κάθε διακόσμηση, αλλά και κρυφούς τύπους που αφήνουν ελέυθερο το χώρο για τοποθέτηση επίπλων, συσκευών ή διακοσμητικών.Μερικοί από τους τύπους των εσωτερικών μονάδων που μπορούν να συνδεθούν και να συνδιαστούν σε ένα τέτοιο σύστημα, με μικρές διαφορές ανάλογα με την κατασκευάστρια εταιρία, φαίνονται παρακάτω.

κασέτας 4 κατευθύνσεων

.μονάδα οροφής τύπου 
κασέτας 2 κατευθύνσεων

.γωνιακή μονάδα οροφής 
τύπου κασέτας

.κρυφή μονάδα οροφής

.λεπτή κρυφή μονάδα οροφής

.κλιματιστικό τοίχου

.αναρτόμενη μονάδα οροφής 4 κατευθύνσεων
.αναρτώμενη μονάδα οροφής­­­

.μονάδα δαπέδου

.κρυφή μονάδα δαπέδου

Με τον τρόπο αυτόν το σύστημα VRV/VRF μας προσφέρει απόλυτη άνεση, διατηρώντας σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία, παρέχοντας μείωση 50% του απαιτούμενου χώρου εγκατάστασης και προσφέροντας σημαντική εξοικονόμιση ενέργειας. Ερευνες που έγιναν στην Ιαπωνία απέδειξαν οτι το 48% της ενέργειας που καταναλώνεται δαπανάται στον κλιματισμό και από αυτό το ποσοστό το 28% απαιτείται μόνο για τη μεταφορά της ενέργειας στους κλιματιζόμενους χώρους και το 20% αφορά στην πραγματική παραγωγή της απαιτούμενης ψύξης ή θέρμανσης. Ενα σύστημα ψύκτη με τοπικές μονάδες (fan coils) με το νερό ως μέσο μεταφοράς θερμότητας που έχει ικανότητα μεταφοράς 5 kcal/kg, θα αντιστοιχούσε σε ένα παραδοσικακό σύστημα κλιματισμού με αέρα που μεταφέρει 2,4 Kcal/kg, ενώ ένα αντίστοιχο σύστημα VRV έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 49 Kcal/kg δηλαδή 10 φορές περισσότερη ενέργεια από του νερού. Ακόμη ένα παραδοσιακό σύστημα κλιματισμού διαθέτει περιορισμένα βήματα για τον έλεχγο της απόδοσης του, αντίθετα με το γραμμικό σύστημα VRV/VRF που βασίζεται σε ένα αναλογικό – διαφορικό σύστημα ελέχγου, ώστε να μεταβάλλει την απόδοσή του αναλογικά και πάντα σύμφωνα με το ζητούμενο φορτίο.Με την ακριβή ρύθμιση της απόδοσης σε σχέση με τις διακυμάνσεις του φορτίου εξοικονομείται ενέργεια αφού αποφεύγεται η ψύξη και η θέρμανση που πλεονάζει και βελτιώνεται η ποιότητα του κλιματισμού με την διατήρηση σχεδόν σταθερής της θερμοκρασίας άνεσης στους κλιματιζόμενους χώρους. Η δυνατότητα κεντρικού ελέγχου των συστημάτων αυτών, δεν προσφέρει μόνο απλές λειτουργείες ελέγχου εσωτερικής θερμοκρασίας ή παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης αλλά τοποθετεί και όρια στην ενεργειακή κατανάλωση, ενημερώνει για την αναγκαιότητα αντικατάστασης φίλτρων και υπολογίζει τον βέλτιστο χρόνο έναρξης λειτουργίας της εγκατάστασης, σύμφωνα με την αδράνεια του συστήματος, με τις εσωτερικές και εξωτερικές θερμοκρασίες κ.α. Ολα αυτά, σε συνδιασμό με τα χαμηλά επίπεδα θορύβου λειτουργίας, την απλή και γρήγορη εγκατάσταση, την τεράστια μείωση του απαιτούμενου χώρου εγκατάστασης και την καλαισθησία του συστήματος, αποφέυγοντας τις πολλές εξωτερικές μονάδες που θα απαιτούνταν πάνω στο κτήριο, καθιστούν το σύστημα αυτό ιδανικό για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών, από κατοικίες, κτήρια γραφείων, καταστημάτα, ως εμπορικά κέντρα, ξενοδοχειακά συγκροτήματα και νοσοκομεία.
ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.