Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Αρχή λειτουργίας και συντήρηση των κλιματιστικών

Καθώς αναμένεται έξαρση της αγοράς του κλιματισμού όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, εύλογο είναι να αναρωτηθεί κανείς πως λειτουργεί ένα κλιματιστικό και ποιες είναι οι απαιτήσεις συντήρησης του.

Η λειτουργία των συσκευών αυτών δεν διαφέρει πολύ από αυτή του ψυγείου. Βασίζεται, όπως κάθε ψυκτική συσκευή, στον αποκαλούμενο κύκλο της ψύξης.


Απαραίτητη προϋπόθεση λοιπόν είναι το ψυκτικό αέριο που μετατρέπεται σε υγρό και αντίστροφα, το λεγόμενο φρέον που χρησιμοποιείται κατά κόρον.

Αλλαγές στην πίεση και τη θερμοκρασία μεταβάλλουν την κατάσταση του σε υγρή ή αέρια, επηρεάζοντας στη συνέχεια τον εξωτερικό αέρα με την πρόσληψη ή την αποβολή θερμότητας.

Η εξωτερική μονάδα των κλιματιστικών, που είναι πιο θορυβώδης, περιέχει το συμπιεστή που αυξάνει την πίεση και τη θερμοκρασία του αερίου.

Κατά την πορεία του αερίου λοιπόν προς την εσωτερική μονάδα, με τη σταδιακή πτώση της πίεσης και της θερμοκρασίας, συμπυκνώνεται σε υγρό, γίνεται κρύο αέριο, αλληλεπιδρά με τη θερμοκρασία του εξωτερικού αέρα και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Βέβαια τα μέρη που απαρτίζουν ένα κλιματιστικό μηχάνημα και η τεχνική ορολογία είναι σαφώς πιο περίπλοκη, αλλά η αρχή λειτουργίας είναι σταθερή.

Συντήρηση

Η συντήρηση των κλιματιστικών μηχανημάτων γίνεται μία φορά το χρόνο. Στοιχίζει απο 20 εως 45€ και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ισχύος ψύξης και θέρμανσης. Συνίσταται να γίνεται πριν από το καλοκαίρι, στα τέλη της άνοιξης.

Περιλαμβάνει καθαρισμό των ανεμιστήρων και των μεταλλικών στοιχείων με ειδικά καθαριστικά υγρά, ελέγχεται με μανόμετρο η ποσότητα φρέον και συμπληρώνεται αν χρειαστεί, σφίγγονται τα καλώδια του συμπιεστή για να αποφευχθεί άσκοπη κατανάλωση ρεύματος, και φυσικά καθαρίζονται τα φίλτρα από τους εξωτερικούς ρύπους.

Ελλιπής συντήρηση μειώνει την απόδοση, αυξάνει την κατανάλωση και ενδεχομένως υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα.

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως πολύ συχνά αμελούμε να προβούμε στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αλλά καλό είναι να έχουμε κατά νου πως καμία μηχανή δεν είναι σε θέση να συνεχίζει να λειτουργεί εσαεί χωρίς καμία μορφή φροντίδας.






ΑΠΟ-syskeves.gr

ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.