Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Κόστος θέρμανσης: Πόσο θα πληρώσω;

Για μια ακόμα χρονιά, έφτασε η ώρα που θα πρέπει να… ζεστάνουμε το κοκαλάκι μας εν όψει χειμώνα, εξετάζοντας όλες τις πιθανές εναλλακτικές – τζάκι, πέλλετ, πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.α. – και το πόσο αυτές θα «πονέσουν» την τσέπη μας.

Αρκετά έχουν αλλάξει από πέρυσι όσον αφορά το κόστος της εκάστοτε επιλογής, έτσι με βάση τις νέες χρεώσεις για πετρέλαιο, ρεύμα, αλλά και φυσικό αέριο δημιουργήσαμε τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα, για να δείτε τι συμφέρει και πόσο για την θέρμανση του σπιτιού σας. Το μηνιαίο κόστος αφορά τον μήνα Δεκέμβριο και βασίζεται στις παραδοχές που βρίσκονται στο κάτω μέρος του πίνακα.

Παραδοχές: Κόστος πετρελαίου 1,05€/λίτρο, κόστος με επιδότηση: 0,71€/λίτρο, κόστος ηλεκτρικού ρεύματος 0,185€/kwg, φυσικού αερίου: 0,80€/Νm3 , πέλλετ: 0,34€/kg, καυσόξυλου: 0,16€/kg. Επιφάνεια διαμερίσματος: 100m2 χωρίς επαρκή θερμομόνωση.


Απαιτούμενη ενέργεια θέρμανσης εντός του χώρου: 102 kwh/ m2 ανά έτος. Θεωρούμε ότι η χρήση γίνεται 5 ώρες ημερησίως, για επτά ημέρες και αντιστοιχεί σε θερμοκρασία χώρου περίπου 20o C. Οι τιμές δεν συμπεριλαμβάνουν πάγια και αφορούν τον μήνα Δεκέμβριο.

Οι τιμές κόστους κατανάλωσης που προαναφέρονται, αντιπροσωπεύουν το μέσο κόστος κατανάλωσης ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο καύσιμο και το είδος της θέρμανσης για κατοικία στο νομό Αττικής, με μη επαρκή θερμομόνωση βάσει των κλιματολογικών δεδομένων της Ν. Φιλαδέλφειας.

Για περιοχές με διαφορετικά κλιματολογικά δεδομένα και σε άλλη Κλιματική Ζώνη, όλες οι αναφερόμενες καταναλώσεις πρέπει να μειωθούν ανάλογα για νοτιότερες περιοχές (έως και 36% για την πόλη των Χανίων) ή να αυξηθούν σημαντικά για βορειότερες περιοχές (π.χ +50% για την πόλη της Θεσσαλονίκης).

Ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Γιαννακανδρόπουλο, Μηχανολόγο - Μηχανικό Ε.Μ.Πολυτεχνείου, για τους αναλυτικούς υπολογισμούς.
του Νικόλα Γεωργιακώδη     ΠΗΓΗ:thermansi.b2green.gr/ -  in2life.gr


ΝΟΩΝ technology

ΝΟΩΝ technology
Χαρά μας να σας εξυπηρετήσουμε.

Οικονομική Εναλλακτική Θέρμανση

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΤΙ, ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.