Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού Ηλεκτρολογικές Εγκαταστάσεις |
Μια συσκευή που χρησιμοποιεί τη βαρύτητα για την παραγωγή ενέργειας εκτός ηλεκτρικού δικτύου μπορεί να ωφελήσει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, μετά τη χρηματοδότησή της με περίπου 200.000 ευρώ για παραγωγή και διανομή σε εμπορική κλίμακα.
«Η λάμπα δε διαθέτει μπαταρίες για να εξαντληθούν, αντικατασταθούν ή πεταχτούν», δήλωσε ο Τζιμ Ρηβς, τεχνικός διευθυντής της Deciwatt.
Μια κριτική επιτροπή από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον τομέα της μηχανικής και των επιχειρήσεων χορήγησε την Τρίτη 200.000 ευρώ για την ανάπτυξη του GravityLight, ως μέρος επενδυτικού προγράμματος μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.
Η λάμπα βαρύτητας μπορεί να βοηθήσει 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, και στο μέλλον θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες κηροζίνης που είναι αρκετά δημοφιλείς στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Η νέα τεχνολογία παράγει φως χωρίς κίνδυνο εγκαυμάτων, πυρκαγιών ή ασθενειών που σχετίζονται με την κηροζίνη, χρησιμοποιώντας μια σακούλα 12 κιλών συνδεδεμένη σε ένα πατενταρισμένο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 780 εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά αναπνέουν καθημερινά αναθυμιάσεις κηροζίνης, ισοδύναμες με τον καπνό από δύο πακέτα τσιγάρα κάθε μέρα.
Το σχέδιο της νέας λάμπας βαρύτητας είχε εκθειάσει όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 και ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος δραστηριοποιείται φιλανθρωπικά για την παροχή φτηνής και καθαρής ενέργειας στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr